Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ida Haapamäki lindrade ångesten med att shoppa: "Det var medicin för mig och jag var beroende av det"

Från 2020
Uppdaterad 18.10.2020 03:28.
Ida Haapamäkis husbil
Bild: Ida Haapamäki

Kilovis av smycken, 170 par skor, 200 handväskor, massor av kläder och inredningsprylar. Ida Haapamäkis viktigaste hobby var att gå på fyndjakt och köpa nya saker. Hon hann inte använda allt hon shoppade, så skåpen och förråden svämmade över både hemma och hos föräldrarna. Ida var en shop-a-holic. Hon var shoppingberoende.

Lyssna på dokumentären om Ida som byggde ett hem i en skåpbil och slutade hysterishoppa

Det är vårvinter då jag besöker Ida Haapamäki i hennes barndomshem i Tjöck, Kristinestad. Talgoxar, blåmesar och koltrastar tjattrar och kvittrar men överröstas av ett energiskt hamrande och sågande.

Mitt på gården mellan den gula trävillan och pappans metallverkstad står Ida Haapamäkis byggprojekt och samtidigt symbolen för hennes stora livsomställning: En silverfärgad lastbilsregistrerad paketbil som ska bli hennes hem.

Ida Haapamäki i dörröppningen till sin husbil
Bildtext Ida Haapamäki i dörröppningen till sin husbil
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

- Jag börjar bli ogin som man säger på Tjöck-dialekt, skrattar Ida Haapamäki och hennes pappa Pauli översätter åt mig till finska: Ida on siis kärsimätön. Otålig.

Mitt bilprojekt är en stor omställning!

― Ida Haapamäki

Ida har döpt sin husbil till Hilma och med Hilma väntar hon sig många spännande äventyr. Men i en husbil ryms inte mycket grejer.

- Mitt husbilsprojekt är kanske en parentes i livet. Men nog en viktig del av den förändringsprocess som inleddes då jag insåg att det inte längre var roligt att vara en shop-a-holic. Att flytta in i en husbil innebär större ekonomisk rörelsefrihet och frihet från onödiga saker.

Ida Haapamäki i sin husbil
Bildtext Ida Haapamäki i sin husbil
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Pappa Pauli sjunger på en amerikansk countrylåt medan han snickrar på det som ska bli Idas säng. Husbilen Hilma är fortfarande ett skal. Sidoväggarna har fått varsitt fönster och hela bakväggen ska göras om till en dörr.

Det tar mig inte många minuter att avgöra vem som är ansvarig byggmästare. Det är inte pappa Pauli.

- Nu i vinter så har papp hjälpt mig. Det har gått överraskande bra, skrattar Ida och förklarar att far och dotter har ett likadant temperament.

- Vi tycker båda om att ha rätt och vi pratar ibland med stora bokstäver. Jag vet vad jag gör. Som landsbygdsmänniska så har jag ju hållit i en borrmaskin förr. Jag vet vad finnfoamskivor och faner är för något, säger Ida Haapamäki och Pauli nickar stolt.

Ida Haapamäki med sin pappa i hans verkstad
Bildtext Far och dotter Haapamäki i pappas verkstad
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Det finns för mycket saker omkring oss

- Vi har väldigt mycket saker. Det finns inte statistik gällande Finland men i amerikanska hem finns det i genomsnitt 300 000 föremål. Hushållen i USA är större men vi ligger nog kring 150 - 200 000 föremål per hushåll, uppskattar Ida Haapamäki.

Hållbar konsumtion diskuteras en hel del i Finland och allt fler vill leva mer hållbart. Men statistiken visar att vi köper mer och mer. Trots ökad medvetenhet om hur konsumtionen och produktionen belastar miljön.

- Människor skuldsätter ju sig för att köpa saker. Det känns som att vi går i fel rikting, vi borde konsumera mer långsiktigt och mindre helt enkelt. Alla borde tänka över sina levnadsvanor för att minska på sina utsläpp och sitt ekologiska fotavtryck, säger Ida Haapamäki.

Två personer som håller i shoppingkassar under Black Friday.
Bild: EPA/ Erik S. Lesser

Trots att Ida Haapamäki ännu för några år sedan älskade att shoppa och hela hennes liv snurrade runt ägodelar så hade hon dåligt samvete för miljön. Men shoppingberoendet lyckades alltid döva samvetet.

Shopping som medicin

Ida haapamäki beskriver hur hon ännu för några år sedan var en person som tyckte jättemycket om att köpa saker. Hon sprang på loppis, i klädbutiker, Ikea och varenda utlandsresa var planerad för att köpa en massa.

En gång då hon besökte en väninna i Stockholm över ett förlängt veckoslut så kom hon hem med 22 kg nya saker.

När hon köpte t ex underkläder så skulle hon ha av dem i alla möjliga modeller och färger.

Studielägenheten i Åbo fylldes av fina, udda grejer i olika stilar, det var allt från retro, kitsch och bondromantik till 1950- 60- och 70-tal. Robotar, My little ponys och annat som gav henne nostalgiska barndomsvibbar.

- Shoppingen var ett medvetet val för att lindra stress, ångest och oro. Det var ett självhjälpsbeteende. Jag visste att i butiker och speciellt på loppis så kommer den där ruschen då jag gör ett fynd.

Ida Haapamäki med en låda skor som hon ska göra sig av med.

- Att få en snygg sak billigt gav mig en instant kick av välbefinnande, det var medicin för mig och jag var beroende av det.

I stället för att vända sig till Studenthälsan och söka hjälp så var shoppingen hennes terapi.

- Jag kunde till exempel ha en ångestfylld dag vid uni. Då tog jag en rask promenad till närmaste loppis och visste att där försvinner alla problem för stunden.

- Så lärde jag mig att alltid då jag var lite nere, till exempel då jag hade bråkat med pojkvännen, så styrde jag kosan till närmaste butik å shoppa loss.

Ida Haapamäki på loppis
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Hon beskriver hur kläderna och inredningsprylarna blev en del av hennes identitet och gav henne mycket bekräftelse. Vänner och bekanta berömde hennes häftiga kläder och coola hem.

Studielägenheten blev senare ett av startskotten till ett minskat shoppingberoende.

Jag blev innerligt trött på det!

― Ida Haapamäki

- En jättestor del av mitt liv handlade om att botanisera i saker: köpa nytt, organisera om, flytta, bära, packa, stuva om… Varenda gång jag kom hit hem till Tjöck över veckoslutet så hade jag med mig stora väskor fyllda av saker. Det var ett evinnerligt pussel av saker.

Ida Haapamäki
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

- Det tog mig fyra timmar att städa mina 27 kvadrat i Åbo… Fyra timmar helt otroligt! utbrister Ida och beskriver hur hon gömde saker under sängen, bar ner prylar till källaren… Ja en helt otrolig ruljans för att frigöra golvyta och ens komma åt att städa.

Hilma 8 m2

Inne i husbilen Hilma viftar Ida med båda händerna och beskriver sin vision av hur de 8 m2 ska inredas.

Hon har precis provlegat den halvfärdiga sängen och käbblar glatt med pappa Pauli som vill bygga en ställning för en stor TV.

Gammalmodigt, menar Ida och förklarar för sin pappa att den enda som behövs är en liten ställning för en iPad eller en telefon.

- Här längs med ena långväggen ska jag ha en liten köksbänk. Vattnet är kantovesi… En kanister med kranvatten helt enkelt och så värmer jag vatten i tekokare. Förvaringsutrymme under sängen och två stora extra batterier för lampor, dator och telefon.

Ida Haapamäkis husbil
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

- Några solpaneler ska det bli och så kan jag ju förstås koppla Hilma till elnätet som en vanlig husbil. Men om vintrarna kan jag nog inte använda el-apparater så mycket, det gäller att hålla bilen varm.

Ida Haapamäki arbetar idag för Marthaförbundet som expert i hållbar konsumtion, så hon och Hilma kommer i huvudsak att parkera någonstans i Helsingforstrakten. Inte centralt utan lite utanför där det finns fler och lugnare parkeringsplatser.

Martha liksom morfarsmor

Ida har döpt sin husbil efter sin morfars mor som tog hand om Ida som liten. Hilma var lotta i kriget och aktiv martha.

- Jag tror att hon skulle ha godkänt mitt krejsiga projekt även om hon säkert sku ha varit lite orolig över påhittet, säger Ida.

Liksom morfarsmor så är också Ida Haapamäki martha. Hennes djupa erfarenheter av konsumtionshysteri och hur det går att komma loss har gett Ida arbetsuppdraget att föreläsa i skolor och marthaföreningar runt om i landet.

Ida Haapamäki med fan
Bildtext Ida Haapamäki med fan efter en marthaföreläsning
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Ungdomar, för allt i världen gå inte och skuldsätt er för att shoppa!

― Ida Haapamäki

Eftersom Ida Haapamäki vet hur lätt det är att använda shopping som plåster så är hon idag särskilt orolig över ungdomarnas välbefinnande.

- För allt i världen gå inte och skuldsätt er för att shoppa. Det finns andra sätt att utveckla sig själv och sin stil än genom konsumtion, säger Ida och fortsätter:

- När du istället gör bra för dig själv på riktigt, så att det gagnar ditt fysiska och psykiska välmående, ja då är det ofta bra också för naturen har jag märkt. Men om du köper en ny blus alltid då du känner dig nere (Ida suckar djupt) så är det bara ett plåster i stunden.

I det långa loppet har trösteblusarna ingen positiv effekt, snarare tvärtom.

- Jag är ingalunda förespråkare för att alla ska göra vad jag gör, jag berättar bara vad jag gjort och vad som är rätt för mig. Men alla kan göra förändringar som gagnar dem själva och miljön.

Ida Haapamäki
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Idas alla saker – vad hände med dem?

Ida Haapamäki var så fäst vid alla sina saker att när hon väl bestämde sig för att minska på dem så valde hon att agera snabbt. Hon var rädd för att ångra sig annars. Storstädningen i huvudet och i förråden skedde samtidigt – med hjälp av bland annat webben och sociala medier.

- Jag började med att göra ”30 days minimalistic challenge” på instragram. Dag 1 gör du dig av med en grej, dag 2 två grejer osv.

- Det blir 450 saker man gör sig av med under 30 dagar men för mig var det ju bara en droppe i havet, trots att jag genomförde utmaningen två gånger.

Ida Haapamäki
Bildtext 2
Bild: Ida Haapamäki

Instragram-följarna gav Ida många uppmuntrande gillningar. Vissa föremål lyckades hon sälja, men merparten har donerats till olika föreningar och privatpersoner.

Via Facebook hittade kläder, skor och inredningsprylar snabbt nya ägare. Särskilt sånt som Ida gav bort gratis hade en rykande åtgång.

För att göra det enkelt för sig så publicerade Ida fotografier på alla föremål hon skänkte bort, gav adressen till de som tog kontakt och så kom folk själva efter grejerna. Det här gjorde hon hundratals gånger.

Jag är väldigt nöjd över vad jag gjort!

― - Ida Haapamäki

- Det svåra är sällan att göra sig av med de fysiska sakerna, det är känslorna och fantasierna du förknippar med sakerna som gör det jobbigt. Om du till exempel drömt om att bli en riktig matmamma så kan det vara svårt att göra sig av med samlingen av oanvända kokböcker eftersom de symboliserar din dröm.

Ida Haapamäkis Instasida
Bildtext 2
Bild: Ida Haapamäki

- Själv hade jag till exempel en massa fina textiler och pysselgrejer som jag skulle göra fantasifulla kreationer av. Men åren gick och det blev aldrig av. Till slut var det bara skönt att ge bort dem, berättar Ida Haapamäki och slår fast att alla föremål som bara står och dammar är onödiga föremål.

- Föremål som du har starka känslomässiga band till så ska du använda! Till exempel ringar och halsband som du ärvt av din kära farmor eller mormor är värda att ta i bruk. Där de ligger i sina askar gör de ingen glad.

Minimalism kan vara kontroversiellt

- Jag är ingen fundamentalist som kräver att alla ska äga bara 97 föremål. Däremot så kan jag hjälpa folk att få ett sundare förhållande till saker och ägande.

- Men minimalism kan vara kontroversiellt. Vissa verkar tro att de som lever minimalistiskt inte har några saker överhuvudtaget. Visst får jag höra en del skit av folk.

”Aj du har mobiltelefon?! Inte visste jag att minimalister använder örhängen… Va har du fler än ett par skor?!”

Ida bjuder på några mindre upprörande synonymer till minimalist:

- Rätt mängd för mig-ism eller lagom-ism. Det är vad en minimalistisk livsstil handlar om. Minimalism är INTE asketism, att du har det minsta möjliga och knappt överlever.

Ida Haapamäki i sin husbil
Bildtext Ta det lugnt!
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

- Det handlar om att se över vad just jag behöver – vad som är lämpligt för just mig. Typ om jag köper mindre så sparar jag pengar och har dessutom lättare att städa eller lättare att hitta bland alla kläder.

- Och du som är ung och flyttar in i din första studielägenhet så har all rätt att säga nej när släktingar prackar på dig gamla möbler och kaffeserviser.

Mindre jobbande – mindre lön - mindre konsumtion – mer egen tid.
Där har vi Idas nya livsstil i ett nötskal.

Ida Haapamäki drunknade nästan i sina saker. Nu när hon inte längre shoppar i onödan utan endast sådant hon verkligen behöver så har hon fått också mera mentalt utrymme.

Ida Haapamäki i sin husbil
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Hilma är mer än bara en husbil och Idas kommande hem. Tack vare Hilma behöver Ida inte stressa över den månatliga höga hyran i Helsingfors. En större ekonomisk rörelsefrihet gör det möjligt för henne att arbeta mindre.

Hon har fått kritik för kombinationen miljötänk och husbil men påpekar att hennes livsstil förändrats så mycket att belastningen numera är rejält mindre.

Ida Haapamäkis husbil
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

- Jag ser fram emot den här flytten. Jag har mina tankar om en hängstol som hänger från taket som jag kan sitta och gunga i. Jag hoppas kunna parkera Hilma vid en fin utsikt vid vattnet där det är tyst och lugnt. Det ska bli skönt.

Ida Haapamäkis husbil
Bild: Ida Haapamäki

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln