Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fattiga familjer har det tungt under ett långt höstlov - ensamstående förälder: "Vi tvingades ty oss till mathjälp när skolorna var stängda"

Från 2020
En person jobbar i Hopes lokaler i Åbo.
Bildtext Välgörenhetsorganisationen Hope har hjälpt många familjer i år. Nyligen flyttade verksamheten i Åbo till Hagsgatan i Nummisbacken.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Permitteringarna, uppsägningarna och konkurserna under coronapandemin har gjort vardagen mer osäker för en del familjer i Finland. Under våren avbröts exempelvis en del av mathjälpen på grund av coronan, skriver Yle Uutiset.

Pikisbon Linda Tahvanainen var en av dem som hade det svårt i våras. Hon är ensamstående förälder med fem barn.

- Det är så svårt, då pengarna inte räcker till någonting. Matutgifterna ökade plötsligt markant då skolorna var stängda i våras. Nu har jag vänt mig till mathjälpen igen då skolorna var stängda en vecka, konstaterar Tahvanainen.

Pikisbon Linda Tahvanainen.
Bildtext Linda Tahvanainen är tacksam för all hjälp hon får.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Tahvanainen tackar alla hjälporganisationer och kyrkan för hjälpen, då det är ont om pengar.

Skollov och helger orsakar ångest

Det här året pågick höstlovet en hel vecka i Åbo, istället för två dagar som tidigare. Enligt Linda Tahvanainen orsakar skolloven ångest och nu vet man inte heller hur coronaläget utvecklas.

- Jag är rädd för att skolorna stänger igen och att allt blir mycket svårare. Utan hjälp från församlingen och frivilliga organisationer skulle läget vara helt hopplöst. Jag hoppas på en julklappsinsamling, så att barnen ens ska få någonting, säger Toivonen.

Långa köer för hjälpbehövande

I år har folk behövt hjälp i en snabbare takt än tidigare. Det säger Susanna Heinonen, som leder teamet i Åbo inom välgörenhetsorganisationen Hope. I år har organisationen hjälpt allt fler familjer.

Exempelvis kontaktades Hope av drygt 1 000 personer på fem dagar i höst. Det här är ett nytt rekord.

- Nöden var stor i våras och situationen förvärras fortfarande. Om någon har sagts upp på måndagen kan den personen kontakta oss redan inom en till två veckor, säger Heinonen.

Enligt Folkpensionsanstalten (FPA) ökade mängden ansökningar för allmänt bostadsbidrag rekordmycket i våras och i somras. I juni fick 388 000 hushåll allmänt bostadsbidrag. Men enligt Heinonen är den byråkratiska processen långsam.

- Förstås har myndigheterna en viss mängd resurser. Men de som ansökte om allmänt bostadsbidrag eller utkomststöd var tvungna att vänta på ett beslut i nio veckor. Det är en mycket lång tid för någon som är i behov av hjälp, konstaterar Heinonen.

Susanna Heinonen håller i en vit jacka i Hopes lokaler i Åbo.
Bildtext Susanna Heinonen är bekymrad över situationen.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

För tillfället tar det ungefär en vecka för att få ett beslut av FPA.

Enligt Heinonen får Hope donationer igen i form av kläder och andra förnödenheter. Men i våras avbröts den här verksamheten och då var organisationen tvungen att meddela familjerna att den inte hade något att donera till dem.

"Barn mobbas för att de är mindre bemedlade, trots att alla barn är likvärdiga"

Enligt Heinonen var det inte optimalt för staden att satsa på ett långt höstlov i år. Hope Turku delade ut biljetter till motionsanläggningar till mindre bemedlade familjer så att familjerna kunde göra något extra på höstlovet.

- Det är vanligt att läraren frågar eleverna vad de gjorde under höstlovet. Det kan vara svårt för barn i mindre bemedlade familjer att inse att de var de enda som inte gjorde något speciellt under höstlovet. Barn kan mobbas för att de är mindre bemedlade, även om alla barn är likvärdiga, säger Heinonen.

Alla familjer har inte ens råd att köpa tvål och tandkräm.

- Speciellt under våren såg vi hur svårt familjerna hade det. Barnen blev utan skolmat och hygienprodukter. Osäkerheten är fortfarande stor då man inte kan säga när läget med coronan normaliseras och hur arbetsläget påverkas. Jag är rädd för att situationen eskalerar.

Artikeln baserar sig på Syysloma on köyhälle kaikkea muuta kuin piristys – viiden lapsen yksinhuoltaja: "Ruokajakelu kutsuu taas, kun koulu on kiinni koko viikon" skriven av Saana Sjöblom-Hasselblatt. Översättning av Nora Engström.

På andra språk

Diskussion om artikeln