Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland stoppar officiellt utlämningsavtalet med Hongkong

Från 2020
Demonstration för pressfrihet.
Bildtext Hongkongborna har i många år protesterat mot Kinas försök att inskränka autonomin på området.

Flera västländer har stoppat utlämningen av brottsmisstänkta, efter att Kina i somras klubbade igenom en säkerhetslag som ändrade Hongkongs juridiska ställning.

I praktiken har Finlands utlämningsavtal redan stoppats på sommaren, då Kina införde den nya lagen som befaras inskränka Hongkongbornas medborgerliga rättigheter.

Enligt regeringens förslag har Hongkongs juridiska ställning blivit oklar efter att den administrativa regionens möjlighet till självstyre begränsats.

Finlands president Sauli Niinistö stadfäste ett uppehåll i avtalet i dag. För klarhetens skull kommer man ännu att fatta ett skilt beslut om att det just nu inte finns förutsättningar för ett utlämningsavtal med Hongkong.

Utlämningsavtalet har gjort det möjligt att skicka personer som misstänks, anklagas eller döms för brott till Hongkong under vissa villkor. Avtalet mellan Finland och Hongkong har emellertid aldrig tillämpats i praktiken.

Den kontroversiella nya säkerhetslagen kan tysta oliktänkare

Kinas säkerhetslag ger landet stora befogenheter att påverka Hongkongs autonomi, domstolarnas verksamhet och medborgarnas grundläggande rättigheter. Brott mot säkerhetslagen, som att på olika sätt förespråka ett självständigt Hongkong, kan ge straff på livstid.

Kinesiska myndigheter har nu också möjlighet att påverka mediernas och utländska aktörers verksamhet i Hongkong, och överföra behandlingen av juridiska fall till Fastlandskina.

Tidigare har bland annat Storbritannien, USA, Kanada och Australien också lagt sina utlämningsavtal med Hongkong på is med anledning av säkerhetslagen.

Källa: Statsrådet, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln