Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna i Thailand trappas upp: Demokratiaktivister trotsade samlingsförbudet för andra dagen i rad, polisen besköt dem med vattenkanoner

Från 2020
Person iförd i regnrock som trycker mot polisens kravallsköld.
Bildtext Fyra poliser och en demonstrant skadades i samband med fredagens demonstration.
Bild: AFP / Lehtikuva

Omkring 2 000 personer samlades i dag för att protestera mot att polisen gripit ett tjugotal demonstranter dagen innan. Kraftåtgärderna lockar bara fler demonstranter ut på gatorna, säger en 21-årig ingenjörstuderande till AFP.

I Thailands huvudstad Bangkok har polisen skjutit demonstranter med vattenkanoner, då dessa trotsat förbudet mot sammankomster på fler än fem personer, som regeringen utlyst i ett försök att kväsa regeringskritiska protester.

I går på torsdagen greps ett tjugotal framstående demokratiaktivister. I dag omhändertog polisen två personer misstänkta för "försök att skada drottningen" - en sällsynt brottsrubricering som inte använts på årtionden.

Aktivisterna hade i veckan samlats på rutten där drottning Suthida och kungafamiljen transporterades, nära regeringshögkvarteret i Bangkok. Ett försök att skada drottningen kan innebära livstidsfängelse.

Folksamling i Thailand.
Bildtext Demokratiaktivisterna samlades på huvudgatan i Bangkok trots förbudet mot folksamlingar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisen splittrade demonstrationen, men aktivisterna lovar att återvända

Under dagens demonstration gjorde polisen sitt yttersta för att skingra demonstranterna, och mötte dem med vattenkanoner och kravallsköldar, rapporterar bland annat nyhetsbyrån Reuters.

Den thailändska polisen lyckades senare splittra demonstrationen, men aktivisterna har lovat att återvända till gatorna.

Thailändska poliser på rad med skyddsvisir.
Bildtext Demokratiaktivisterna möttes av polis i kravallutrustning.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisen hade spärrat av det område där demonstrationerna planerades, men aktivisterna ändrade sina planer och samlades på ett nytt ställe.

Enligt ett lokalt sjukhus har fyra poliser och en demonstrant skadas i samband med dagens protester. En del av demonstranterna har protesterat med paraplyer och kastat plastflaskor mot poliser iförda i skyddsutrustning.

Thailändska aktivister besprutas med vatten.
Bildtext Polisen besköt demokratiaktivister med vattenkanoner i samband med fredagens protester.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nödläge och förbud på sammankomster

I onsdags utlystes ett nödläge i Thailand, vilket bland annat innebär förbud mot massprotester, och i går på torsdagen förbjöds sammankomster på fler än fem personer.

Demokratiaktivisternas protester har pågått sedan juli. Människorna, varav många är unga och studerande, har samlats bland annat för att kräva regeringens avgång och en reform av monarkin.

Lokala politikkännare befarar att militären ännu kan ingripa och krossa protesterna med våld.

Källa: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln