Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lärare i Frankrike halshöggs efter att ha uppvisat karikatyrer av profeten Muhammed inför en skolklass – President Macron: Han blev offer för en terrorattack

Från 2020
Uppdaterad 17.10.2020 09:54.
President Emmanuel Macron i Conflans Saint-Honorine efter en dödlig attack mot en lärare 16.10.2020.
Bildtext President Emmanuel Macron besökte brottsplatsen under fredagskvällen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den misstänkta förövaren uppges ha blivit beskjuten av polisen och senare ha dött av sina skador, rapporterar flera franska medier. Frankrikes president Emmanuel Macron kallar dådet islamistisk terrorism.

En man rapporteras ha fått sin hals avskuren utanför en skola i Conflans Saint-Honorine, en förort väster om Paris i dag på fredagseftermiddagen lokal tid.

Enligt nyhetsbyrån AFP hade polisen fått larm om en man som höll till utanför skolan, och när en polispatrull anlände till platsen hittades läraren död på marken.

Den misstänkta gärningsmannen hade flytt från platsen, men greps nära skolan och uppges ha hotat polisen med kniv. Mannen skottskadades i samband med gripandet och dog senare av sina skador.

Offret var lärare i historia och geografi

Enligt polisens talesperson var offret historie- och geografilärare vid ett högstadium, där han hade uppvisat karikatyrer av profeten Muhammed i samband med en diskussion om yttrandefrihet med eleverna.

Det har förekommit motstridiga uppgifter om gärningsmannens identitet: enligt senaste uppgifter handlar det om en 18-årig man från Tjetjenien i Ryssland.

En beväpnad man står framför en polisbil
Bildtext Brottet rapporteras ha skett i Conflans Saint-Honorine, en förort väster om Paris.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Tidigare skrev bland annat tidningen Le Parisien att han skulle vara vara äldre och förälder till en av lärarens elever. Andra källor sade att det handlade om en 18-åring från Moskva.

Macron klassar mordet som terrorism

Frankrikes president Emmanuel Macron besökte brottsplatsen under fredagskvällen, lokal tid, och bekräftade att läraren utsatts för ett terrorattentat.

– En fransk medborgare har mördats i dag, på grund av sitt läraryrke och att han talade om yttrandefrihet, konstaterade Macron, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Knivattacken var islamistisk terrorism, och de islamistiska terroristerna kommer inte att vinna, sa han.

Enligt franska åklagaren utreder brottet som mord kopplat till en terrororganisation.

Enligt rättsliga källor till AFP har nio personer gripits i samband med attacken under natten till lördagen, en av dem minderårig. Enligt källorna är åtminstone fyra av de gripna släkt med gärningsmannen.

Källa: Reuters, AFP, Le Monde, BFM TV

Texten uppdaterad klockan 22:57 med nya uppgifter om gärningsmannens identitet, klockan 23:55 med uttalande av president Emmanuel Macron och följande morgon klockan 05.04 och klockan 09.40 om de gripna samt gärningsmannens identitet.