Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritanniens ekonomi har tagit sig en törn efter brexit – landets kreditvärdighet sjunker

Från 2020
EU:s och Storbritanniens flaggor sida vid sida.
Bildtext Den ekonomiska tillväxten i Storbritannien är betydligt svagare än väntat, rapporterar kreditvärderingsinstitutet Moody. Det här efter utträdet ur EU.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

Kreditvärderingsinstitutet Moody har sänkt Storbritanniens kreditvärdighet, det vill säga landets förmåga att betala sina skulder.

Institutet har sänkt landets kreditvärdighet från Aa2 till Aa3, vilket är den fjärde bästa kreditvärdighetsklassen. Tidigare beskrev Moody Storbritanniens nya kreditvärdighet som negativ, men benämningen har nu ändrats till stabil.

Storbritannien placerar sig nu på samma nivå med länder såsom Belgien och Tjeckien. På nivå Aa2 finns länder såsom Saudiarabien och Sydkorea.

Finlands kreditvärdighet är enligt Moody's senaste utredning stabil och landet placerar sig i den nästbästa kreditvärderingsklassen, Aa1. Den här bedömningen gjordes däremot för fyra år sedan.

Diskussionerna om ett handelsavtal med EU stampar på stället

Den ekonomiska tillväxten i Storbritannien har enligt institutet varit betydligt svagare än väntat. Läget har förvärrats efter brexit och coronapandemin har också haft en given effekt på landets ekonomi.

Även den brittiska regeringens oklara budgetplaner har påverkat ekonomin och kreditvärdigheten, enligt kreditvärderingsinstitutet.

Enligt Moody är det troligt att den brittiska ekonomiska tillväxten är svagare även i framtiden.

– Misslyckandet med att nå ett handelsavtal med EU kommer leda till långsiktig skada, skriver Moody i sin rapport.

Premiärminister Boris Johnson sade under fredagen att Storbritannien måste förbereda sig på att det inte blir något handelsavtal, om inte EU är beredd på att ändra kurs och komma Storbritannien till mötes.

– Även om parterna når ett handelsavtal före slutet på 2020, så kommer avtalet troligtvis ha snäv räckvidd. Storbritanniens utträde ur EU kommer att fortsätta pressa privata investeringar och den ekonomiska tillväxten nedåt, konstaterar Moody.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln