7 000 pojkar i Österbotten erbjuds HPV-vaccin: "Bättre ta det nu än att få cancer senare"
Alla pojkar i årskurs 5-9 i Finland erbjuds HPV-vaccin det här läsåret. Från Jakobstadsregionen kommer signaler om att fler än väntat är positiva till att ta vaccinet. Otto Flén tror att han tar vaccinet om det erbjuds.
Vaccinet har i flera års tid erbjudits flickor och det skyddar bland annat mot cancer i livmoderhalsen och huvud- och halsområdet. Från och med i höst ges vaccinet också till pojkar.
Vasa stad har redan börjat vaccinera pojkarna. Hemmen har via Wilma fått meddelande om att vaccineringen inleds, eftersom HPV-vaccin för pojkar nu ingår i det nationella vaccinprogrammet.
- Vi antar att hemmen vet vad det handlar om. Vill de inte ha det förväntar vi oss att de meddelar skilt om det, annars ger vi pojkarna sprutan, säger Gun Grangärd som är avdelningsskötare för skol- och studerandehälsovården i Vasa.
Gör som mamma säger
I Nykarleby verkar flera högstadiepojkar vara osäkra på vad det är för vaccin de eventuellt ska få.
- Nä, jag vet inte. Vi ska se vad mina föräldrar säger. De tycker väl att det är bra, säger Tami Saarela och Ilja Mikhail på nian i Zachariasskolan.
Otto Flén har hört om vaccinet.
- Jag tror jag ska ta det. Det är bättre att ta det nu än att få cancer senare. Så jag tar det om de erbjuder. Jag har talat med mamma om det.
Vad sa hon?
- Hon sa att jag borde ta det om det kan hjälpa mot cancer, säger Flén.
Ytterligare en pojke säger att hans mamma har sagt att han ska ta vaccinet, medan en annan säger att mamma uppmanade honom att inte ta det.
De flesta pojkar som Yle Österbotten träffar en rast utanför skolan verkar ändå inte ha pratat om saken med sina föräldrar ännu.
Pedersöre- och Närpesföräldrar tar ställning via blankett
Jakobstadsregionen brukar vara en region i landet som har låg vaccinationstäckning överlag, även om andelen vaccinerade har vuxit de senaste åren.
I Pedersöre, Jakobstad, Larsmo och Nykarleby har alla vårdnadshavare till pojkar i årskurs 5-9 fått hem samtyckesblanketter.
Där ska vårdnadshavarna kryssa i om man vill att pojken får vaccinet eller inte. Detsamma gäller till exempel i Närpes, och till vissa delar i Malax-Korsnäs.
- Vi frågar vårdnadshavare och elever inför alla vaccinationer, säger skolhälsovårdare Inger Nybacka i Närpes.
I Malax och Korsnäs får de yngre elevernas vårdnadshavare en blankett att kryssa i medan de äldre ska svara via Wilma.
- De som vill ha vaccinet ska meddela om det så jag vet hur många doser jag ska beställa, säger skolhälsovårdare Ann-Sofie Brännkärr-West i högstadiet i Petalax.
Magkänslan hos skolhälsovårdarna är att pojkarna själva har upplevt vaccinet som något positivt
― Skolteamledare Diana Hagman
I Jakobstadsregionen skickas blanketten ut eftersom hemmens åsikt på det sättet blir tydlig och klar.
- Av erfarenhet har vi märkt att det är bra att få samtycke. För när eleverna kommer in till skolhälsovårdaren och vi frågar om det är okej att vi vaccinerar och om de har diskuterat det hemma, så sitter de och funderar: "nja jag vet inte".
- Så på det här viset vet vi att de har fått informationen, diskuterat hemma och svarat tillsammans, säger Diana Hagman som är skolteamledare på Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.
Ledande läkare: Glädjande siffror i Pedersöre och Jakobstad
Alla hem har ännu inte returnerat samtyckesblanketterna, så det är för tidigt att säga hur stor andel av pojkarna som kommer att ta vaccinet. Men av de som hittills svarat verkar överraskande många ha tackat ja.
Vid Oxhamns skola i Jakobstad har omkring 70 procent svarat att de tar emot vaccinet. I Sursik skola i Pedersöre ligger siffran just nu på omkring 40 procent.
- Det är mycket glädjande att Sursik har så här bra siffror. När vi har ett vaccin som är nytt är man kanske lite avvaktande i början, men det här är väldigt glädjande siffror, säger Pia-Maria Sjöström som är ledande läkare på Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.
Skolhälsovårdarna har också rapporterat om positiva attityder till vaccinet.
- Magkänslan hos skolhälsovårdarna är att pojkarna själva har upplevt vaccinet som något positivt. Men vi har inga exakta siffror ännu. De vårdnadshavare som hört av sig har gett positiv respons och mest funderat kring praktiska saker inför vaccineringen, säger Hagman.
Vasaflickor flitigast att ta vaccinet
Omkring 70 procent av alla flickor födda år 2006 i Finland har fått HPV-vaccinet. Motsvarande siffra för Österbotten är 54 procent.
Men skillnaderna mellan olika orter i svenska Österbotten är stora. I Vasa har cirka 70 procent av flickorna (födda 2006) fått vaccinet. Mellersta Österbotten (Karleby och Kronoby) ligger på drygt 60 procent.
För Korsholm-Vörå saknas siffror för flickor födda 2006, men för flickor födda 2005 är andelen kring 55 procent. Jakobstadsregionen ligger på 45 procent, medan K5-kommunerna ligger på 40 procent.
I Jakobstadsregionen går vaccinationstäckningen överlag uppåt hela tiden, poängterar Pia-Maria Sjöström.
- Vi har jobbat väldigt målmedvetet med vaccinationsinformation. Och mässlingsutbrottet för ett par år sedan blev säkert en väckarklocka.
- Och nu när vi har en pandemi på gång och man märker hur det ställer till det när det inte finns vaccin för en sjukdom, ser man kanske på ett annat sätt hur viktiga vaccinen faktiskt är, säger Sjöström.
Kluster av vaccinmotstånd i en del kommuner
I Jakobstadsregionen har Nykarleby och Jakobstad vanligen högre vaccinationstäckning än Pedersöre och Larsmo.
- När det gäller HPV-vaccinet kommer också diskussionen kring på vilket sätt HPV-viruset smittar, att det är sexuellt överförbart. En del menar då att har man inte sexuella kontakter innan man gifter sig och bara har en partner i hela sitt liv behöver man inte vaccinet. Och den diskussionen är kanske lite tydligare i vissa delar av Larsmo och Pedersöre, säger Sjöström.
Men vad beror skillnaderna mellan kommunerna på överlag tror du?
- Det är den stora frågan. Men som med många andra saker är väl attityder till vaccin något man diskuterar i bekantskapskretsen, bland vänner och anhöriga och därför blir det ofta lite kluster av det. Det är ganska sällan man har en enda kritisk person, utan det blir ofta en större grupp.
Vaccinet är det säkraste sättet att skydda sig mot de cancerförstadier och cancertyper som orsakas av papillomviruset
― Diana Hagman
Också i Vasa är det enligt Grangärd stor skillnad mellan olika skolor i hur många som har tagit vaccinet. Hon kan ändå inte i det här skedet säga något om hur stor andel som tar det i olika skolor.
Skolhälsovårdarna i Vasa jobbar för tillfället med smittspårning på grund av coronaläget och just nu hinner man inte tänka så mycket på HPV-vaccinet, påpekar Grangärd.
- I en del skolor har de tagit vaccinet riktigt bra, i andra är det många som meddelar att de inte vill ha det.
300 färre cancerfall om året
I och med att pojkar och flickor får HPV-vaccinet räknar Institutet för hälsa och välfärd, THL, med att antalet cancerfall kan minska med omkring 300 per år.
- Vaccinet är det säkraste sättet att skydda sig mot de cancerförstadier och cancertyper som orsakas av papillomviruset, säger Diana Hagman om varför det är viktigt att så många som möjligt tar vaccinet.
HPV-vaccinet eller papillomvirusvaccinet skyddar mot bland annat cancer i livmoderhalsen, i huvudet, i ändtarmsöppningen, på penis och i slidan.
Enligt överläkare Ulpu Elonsalo på THL kostar vaccineringen av pojkar omkring två miljoner euro i år.
Finland väntas spara totalt 15 miljoner euro i minskade vårdutgifter då både pojkar och flickor får vaccinet (drygt 11 miljoner i cancervård som gäller kvinnor och ytterligare 4 miljoner för cancertyper som män får av viruset).
HPV-vaccinet ingår i Finlands nationella vaccinationsprogram sedan 2013 och erbjuds numera till flickor i årskurs fem. Social- och hälsovårdsministeriet godkände i mars i år ändringar i vaccinationsprogrammet så att också vaccinet för pojkar är en del av programmet. Därför får också äldre pojkar vaccinet det här läsåret.
Rekommendationen är att vaccinet ges till barnen tidigt, så att de inte hinner bli sexuellt aktiva och utsättas för eventuell smitta. Vaccinet ges i två doser, utom till personer som redan har fyllt 15. De får tre doser.