Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rejäl missräkning för Jaro i jakten på ligaplats – befarade tuff match och tappade poäng efter förberedelser som var långt ifrån optimala: "Var inte värda mer än det här"

Från 2020
Tungt tapp för Jaro – vackert frisparksmål försämrade läget i tabelltoppen - Spela upp på Arenan

Hemmamötet med AC Kajaani blev en stor plump i protokollet. Jaros väg mot fotbollsligan blev svårare – efter ett till tapp mot ett lag på undre halvan. "Vi blir ibland väldigt stressade när vi ska ta det lugnt och spela av matchen", säger tränaren Niklas Käcko till Yle Sporten.

Jaros behov av full pott hemma mot AC Kajaani var påtagligt. Division 1-hösten är på upploppet – och då tappade Jaro terräng i tätstriden.

AC Kajaani – under nedflyttningsstrecket just nu – plockade med sig en poäng.

– Sist och slutligen var vi inte värda mer, säger Jaros tränare Niklas Käcko till Yle Sporten.

Geoffrey Acheampong är spelaren som försämrade Jaros chanser till ligaavancemang. Han skruvade snyggt in slutresultatet 1–1 med tjugo minuter kvar att spela.

En stund senare blev samme Acheampong utvisad, men Jaros forcering för ett sent segermål var rätt tam. Will Inalien blev Jaros ende målskytt.

– Vi hade inga tusendollarschanser. De backade hem med många spelare och vi fick bara till ett par halvlägen, säger Käcko.

Det är inte första gången som Jaro tappar poäng mot ett lag på undre halvan. Finns det ett mönster?

– Vi har problem med att hålla kvalitén och föra matchen i nittio minuter. Vi har sekvenser där vi är fruktansvärt bra, men ibland blir vi väldigt stressade när vi ska ta det lugnt med bollen och spela av matchen.

– Dessutom har de här lagen förstås sin egen tävling i botten och är taggade.

Hann träna två gånger

Jaros senaste veckor har varit annorlunda. Först blev det en derbyförlust mot KPV på hemmaplan, sedan pausades hela lagets verksamhet på grund av exponering för coronaviruset i samband med derbyt mot VPS i Vasa.

Inför lördagens match hade Jaro två träningar i benen.

– Ju längre den här matchen led, desto mer började man se att åtta dagar utan lagträning syntes. Det blev en massa kommunikationsmissar, märkliga beslut och den sista skärpan saknades. Greppet gled över till AC Kajaani.

Hur mycket har de här förberedelserna påverkat er?

– Träning är en färskvara. På åtta dagar tappar man både rytmen och intensiteten. Det har sett överraskande bra ut på våra träningar, men nu var det match och nittio minuter är en lång tid att hålla skärpan.

– Den här matchen blev precis så svår som vi hade funderat att det kunde bli.

Möter KTP nästa helg

På grund av karantänen möblerades programmet om för Jaro i oktober.

– Det är inte optimalt. Det blir att kämpa under avslutningen, men det är lika för andra lag också, säger Käcko.

Värst drabbat är en av Jaros huvudkonkurrenter i toppen. Tabelltvåan KTP har fyra matcher kvar att spela och serien avslutas om två veckor.

Nästa helg möts Jaro och KTP i Jakobstad.

– Det känns bra att vi har den hemma. Jag är inte avundsjuk på KTP som ska upp hit till Österbotten två gånger på en vecka. Det sliter.

Det är Jaros sista hemmamatch i division 1. Precis som lördagens 1–1-match spelas den utan publik.

– Det var mycket märkligt. Vi har haft ett bra publikstöd hela säsongen och det elementet var borta. Publiken ger energi och är viktig. Man känner förväntningarna och hör hejaropen, säger Käcko.

Serieledaren AC Oulu slog Gnistan med 2–1 och har skaffat sig ett dunderläge att ta direktplatsen till fotbollsligan. AC Oulu har 44 poäng, KTP har 38 poäng (två matcher mindre spelade) och Jaro 38 poäng (en match mindre spelad).

På lördagen blev det också klart att HJK:s reservlag Klubi 04 tar steget upp till division 1 nästa säsong.

Division 1:

Jaro–AC Kajaani 1–1 (1–0)
14' Will Inalien 1–0
70' Geoffrey Acheampong 1–1

78' Geoffrey Acheampong utvisning

Matchen spelades utan publik.

EIF–SJK Akatemia 4–2 (1–0)
37' Darren Smith 1–0
63' Oskar Pihlaja 1–1
65' Jakob Gottberg 2–1
67' Jeremiah Streng 2–2
79' Juuso Liukkonen 3–2
84' Darren Smith 4–2

Publik: 483.

Gnistan–AC Oulu 1–2 (0–1)
4' Fareed Sadat 0–1
66' Aapo Heikkilä 0–2
81' Theodor Koyate Bangaly 1–2

Publik: 536.

Videobilder från Elisa Viihde.