Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Armenien och Azerbajdzjan anklagar varandra för att ha brutit mot vapenvilan

Från 2020
Uppdaterad 18.10.2020 06:11.
Ashot Aghajanian promenerade på gården till sitt förstörda hus i Stepanakert på söndag morgon. Enligt honom hade det förstörts i azeriskt bombardemang under natten mot söndagen.
Bildtext Civilbefolkningen, som hamnat mitt i striderna, har lidit svårt och många har tvingats lämna sina hem.
Bild: AFP / Lehtikuva

En talesperson till Armeniens försvarsminister anklagar Azerbajdzjan för att ha avbrutit den humanitära vapenvila man kommit överens om. Azerbajdzjan besvarade anklagelserna genom att säga att Armenien också brutit mot vapenvilan.

Vapenvilan inleddes vid midnatt lokaltid, men ska ha avbrutits redan efter fyra minuter.

– Fienden sköt artillerigranater mot norr från klockan 00:04 till 02:45 och sköt raketer mot söder från klockan 02:20 till 02:45, skriver Shushan Stepanyan som är försvarsministers talesperson i Armenien.

Azerbajdzjan beskyllde på söndagsmorgonen Armenien för att ha avbrutit vapenvilan.

Inte första vapenvilan som brutits

Senast en vecka sedan uppgavs länderna ha nått en överenskommelse om vapenvila i konflikten gällande den armeniska enklaven Nagorno-Karabach, men redan under samma dag anklagade parterna varandra för brott mot avtalet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som deltog i förhandlingarna om vapenvila under förra helgen, var i kontakt med bägge parter och uppmanade länderna att "strikt följa" avtalet om eldupphör den här gången.

Fredsprocessen som pågår i konflikten leds av den så kallade Minskgruppen inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE. I gruppen ingår bland annat Ryssland, Frankrike och USA.

En blodig konflikt

Den gamla konflikten om Nagorno-Karabach blossade upp på nytt den 27 september. Striderna som pågått i flera veckor har varit de blodigaste sedan 1990-talet.

Armenien och Azerbajdzjan har bombarderat varandras städer med missiler och stridsplan.

Civilbefolkningen, som hamnat mitt i striderna, har lidit svårt och många har tvingats lämna sina hem.

Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men har utlyst ett självstyre och är helt beroende av Armenien. Befolkningen i enklaven är huvudsakligen armenisk.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Artikeln uppdaterades 18.10.2020 klockan 06.09 med uppgifter om en bruten vapenvila samt klockan 08.30 om Azerbajdzjans svar på tal.

Diskussion om artikeln