Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ostadigt väder i hela landet i dag – dåligt väglag på många håll

Från 2020
En bil kör på snöig väg i Kolari 17.10.2020 i samband med första snön.
Bildtext Första snön ligger kvar på marken i stora delar av Lappland ännu. I söder och mellersta Finland varnas också för isiga och hala vägar.
Bild: Aku Häyrinen / Lehtikuva

Bilister i landets södra och mellersta delar varnas i dag för hala vägar och svart is då regn utlovas. Vädret är ostadigt i så gott som hela landet.

Första snön föll i Lappland i går, närmare 20 centimeter. I dag utlovas mer snö i Lappland – i Norra Lappland är det däremot klart enligt Meteorologiska institutet.

Väglaget i Lappland är, precis som i söder och landets mellersta delar, dåligt.

Det ostadiga vädret fortsätter också under måndagen, förutom i Lappland där det utlovas klart väder. Regn är att vänta på många håll, i östra Finland kan det också snöa.

Tisdagen blir klar på många håll enligt prognoserna, men efter det återvänder regnet – åtminstone i landets södra och mellersta delar.

Snön ser inte ut att försvinna i Lappland

Lappland ser ut att få behålla sin vita skrud de kommande dagarna, enligt Meteorologiska institutets senaste prognos.

– Temperaturen i Lappland verkar vara mestadels noll, eller på minussidan så länge som prognosen sträcker sig. Snön försvinner inte därifrån direkt, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Eveliina Tuovinen.

I den allra sydligaste delen av Lappland, där det inte kom lika mycket snö, kan snön däremot smälta bort enligt Tuovinen.

Diskussion om artikeln