Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Person som bor i samma residens som påven Franciskus testade positivt för coronaviruset – oron för den 83-årige påvens säkerhet stiger

Från 2020
Till vänster en man i vit prästklädsel men vit kippa och ett stort kors över bröstet. Omkring honom personer i färgglada kläder.
Bildtext Påven har låtit bli att använda munskydd och flera runtom honom har insjuknat i covid-19.
Bild: VATICAN MEDIA/ EPA

Vatikanstaten bekräftar att ytterligare en person i påven Franciskus näromgivning bär på coronaviruset.

Den här gången är det fråga om en symtomfri person som bor i samma residens som påven Franciskus. Tidigare har elva fall av coronaviruset upptäckts bland Schweizergardet, det vill säga de som bland annat beskyddar påven.

Personen som testat positivt för viruset har temporärt flyttat ut ur byggnaden och har isolerats, precis som alla andra som haft direktkontakt med personen. Det rapporterar bland annat nyhetsbyrån AP och New York Times.

Oron för den 83-årige påvens säkerhet stiger i takt med att coronafallen runtom honom ökar. Påvens höga ålder gör att han tillhör riskgruppen och han har dessutom opererat bort en del av sin lunga då han var i 20-årsåldern i samband med en sjukdom.

Komplikationerna kunde därmed vara många om påven smittades.

Coronafallen fortsätter att öka i Vatikanstaten. Munskydd är obligatoriskt såväl utomhus som inomhus, men påven har för det mesta vägrat munskydd – också när han hållit tal framför publik.

Källa: AP, New York Times