Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estlands inrikesminister säger att homosexuella borde flytta till Sverige – presidenten: "Ministern är olämplig för uppdraget"

Från 2020
Mart Helme fotograferad utomhus. Han tittar åt sidan.
Bildtext Inrikesministern Mart Helme uttalande om homosexuella fördöms av premiärministern och presidenten.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

Estlands inrikesminister Mart Helme har än en gång slängt ur sig olämpliga kommentarer, den här gången om homosexuella ester. "De borde flytta till Sverige", säger han i en intervju.

Helme, som också är ordförande för det högerpopulistiska partiet Ekre, säger i en intervju med Deutsche Welle att han inte har några homosexuella vänner och att han inte är vänlig mot homosexuella.

Ett utdrag ur intervjun

Helme fick en fråga om den folkomröstning som hans parti vill ha i landet om att exkludera homosexuella från rätten att gifta sig.

– Folkomröstningen är viktig för alla människor, eftersom utan giftermål, utan män och kvinnor som får barn, finns det ingen framtid. Vi vill att staten ska bevaras. Staten kan inte bevaras utan det här.

Journalisten: Vad? Kommer homosexuella att attackera den estniska staten?

– Låt dem springa iväg till Sverige. Alla där behandlar dem mer artigt.

Journalisten: Och ni behandlar dem inte det?

– Jag är inte vänlig mot dem.

Journalisten: Det kallas homofobi i dagens läge.

– Det är inte homofobi. Jag skulle säga att de som kallar vår folkomröstning onödig är heterofober. De tar sig in i heterosexuellas sovrum. De gör det, inte vi.

Presidenten och premiärministern kritiserar Helme

Det är inte första gången som inrikesministern uttalar sig olämpligt. Han har bland annat slängt ur sig nedvärderande kommentarer om statsminister Sanna Marin.

Estlands president Kersti Kaljulaid fördömer Helmes uttalande om homosexuella och säger att hon tycker att han är olämplig som minister, skriver Estlands rundradiobolag ERR.

Estlands president Kersti Kaljulaid fotograferad utomhus. Hon ler något och tittar lite åt sidan.
Bildtext President Kersti Kaljulaid fördömer uttalandet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Också premiärminister Jüri Ratas tar avstånd från ministerns uttalande och säger att det är otvetydigt klandervärt.

Enligt Ratas har Helme i sina uttalanden skadat regeringen. Ratas säger att han pratat med Helme om uttalandet kring homosexuella och Helme hävdar att han tolkats fel.

På Facebook skriver Ratas att Estlands grundlag garanterar jämlikhet för alla och att ingen bör diskrimineras.

Till ERR säger han att regeringen kommer att diskutera ministerns uttalande i början av nästa vecka. Ratas och president Kaljulaid har redan diskuterat tillsammans.

Oppositionen kräver i sin tur att Helme avgår.

Källor: DW, ERR