Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Luften hägrar för Boeings 737 Max 8-plan – American Airlines redo att börja sälja resor med flygplanet

Från 2020
Flera Boeing 737 Max 8-flygplan på marken på grund av flygförbud.
Bildtext Inga 737 Max 8-flygplan har fått användas för passagerartrafik sedan mars 2019, nästan alla plan av den typen har stått parkerade på marken sedan dess och utgjort stora förluster både för flygbolag och tillverkaren Boeing.
Bild: EPA/GARY HE

Både europeiska och amerikanska luftfartsmyndigheter verkar vara i färd med att ge flygplanstypen Boeing 737 Max 8 lov att flyga igen efter över ett och ett halvt år på marken.

Sedan mars 2019 har 737 Max 8 haft flygförbud på grund av två olyckor som krävde sammanlagt nästa 350 människors liv.

Efter det krävde luftfartsmyndigheterna att tillverkaren Boeing gör förbättringar i säkerheten.

Trots att allt inte ännu är klart verkar myndigheterna ändå vara beredda att ge tillstånd att lyfta flygplansnosen mot himlen igen.

Flygplanstypen testflögs i september och för tillfället uppges den europeiska luftfartsmyndigheten EASA gå igenom resultaten.

Förarkabinen i flygplanstypen Boeing 737 Max 8.
Bildtext Cockpiten i en 737 Max 8, en ovanlig syn för piloter sedan mars 2019.
Bild: AOP / Trevor Mogg

Enligt mediebolaget Bloomberg ska EASA vara tillfreds med resultaten och väntas ge flygtillstånd för kommersiell trafik senare i år.

– De analyser vi har gjort visar att det är säkert och den säkerhetsnivå som har uppnåtts är tillräckligt hög för oss, säger EASA:s chef Patrick Ky.

Ky uttalar sig med vetskapen om att Boeing inte ännu har installerat den så kallade syntetiska sensor som företaget har lovat att sätta på Maxflygplanen.

Sensorn finns i själva verket inte ännu. Det kan ta upp till två år att utveckla den.

Boeing har däremot gjort andra justeringar för att förbättra säkerheten. Ky säger att sensorn kommer att öka säkerheten ytterligare.

Ryanair och American Airlines bland bolagen som vill få upp flygplanen i luften

Också den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA går igenom dokument om de ändringar som Boeing har gjort i flygplanets mjukvara och hur planet har klarat av nya testflygningar.

Enligt internationella luftfartslagar är det FAA som först måste ge tummen upp innan andra myndigheter kan följa efter.

Boeing 737 MAX (American Airlines) på landningsbanan i LaGuardia, New York.
Bildtext American Airlines hör till bolagen som har 737 Max 8-flygplan.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Flygbolagen har redan börjat planera för 737 Max 8:s nystart. American Airlines meddelar att inom den närmaste veckan ämnar de börja sälja biljetter till resor mellan Miami och New York.

Resorna infaller kring årsskiftet.

– Vi håller kontakt med FAA och Boeing om certifieringarna och vi fortsätter uppdatera våra planer utgående från när flygplanstypen är certifierad, säger American Airlines i ett pressmeddelande från bolaget.

Också Ryanair hoppas på att få börja flyga 737 Max 8-flygplan. Bolaget har beställt 135 plan av den typen.

– Vi förväntar oss att den första av dem ska levereras i början av år 2021, säger bolagets chef Eddie Wilson till den irländska radiostationen Newstalk.

Tog betydligt längre än väntat att åtgärda felet

Flygplanstypen Boeing 737 Max 8 fick flygförbud efter en olycka utanför Indonesiens kust i oktober 2018 och en annan i Etiopien i mars 2019.

Flygplanen störtade strax efter start och sammanlagt 346 personer dog. Olyckorna berodde på ett mjukvarufel som har tagit tid att rätta till.

En sensor tolkade flygplanens vinkel fel, vilket ledde till att planen automatiskt tvingade ner nosen med ödesdigra konsekvenser som följd.

Flera Boeing 737 Max 8-flygplan på marken på grund av flygförbud.
Bildtext Hundratals 737 Max 8-plan har stått på marken världen över i ett och ett halvt år.
Bild: EPA/GARY HE

Boeing tänkte sig länge att problemen skulle kunna vara åtgärdade och planen tillbaka i trafik mot slutet av år 2019, men det har tagit betydligt längre än väntat att åtgärda felet.

Källor: Bloomberg, Reuters, CNN, BBC

Diskussion om artikeln