Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jägare sköt av misstag terrängcyklist i Lappland – den 30-årige cyklisten dog

Från 2020
Uppdaterad 18.10.2020 17:19.
Sjölandskap i Urho Kekkonens nationalpark.
Bildtext Olyckan inträffade i Urho Kekkonens nationalpark. Bilden är en arkivbild.
Bild: Yle / Pekka Kauranen

En 30-årig man från huvudstadsregionen har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en jägares skott då han cyklade i terrängen.

Polisinrättningen i Lappland fick larmet i går, lördag, klockan 11.

Den skjutna mannen cyklade på en terrängrutt tillsammans med fyra andra personer. De gav första hjälpen åt den 30-årige mannen som är från huvudstadsregionen, men mannen dog till följd av sina skador på olycksplatsen.

De övriga cyklisterna rapporteras inte ha varit i fara.

Polisen har inlett en förundersökning och jägaren är misstänkt för grovt dödsvållande. Jägaren var ensam i skogen för att jaga fåglar.

– Enligt aktuell information finns det inte anledning att tro att jägaren avsiktligt sköt cyklisten, säger utredningsledare Marko Ijäs.

Urho Kekkonens nationalpark på en karta.
Bildtext Urho Kekkonens nationalpark finns i Lappland invid ryska gränsen.
Bild: Google

Enligt polisen är det tillåtet för ortsbor att syssla med jakt i nationalparken och skytten uppges ha haft alla tillstånd som behövs.

Polisen har ännu inte hunnit höra alla parter eller ögonvittnen. Brottsrubriceringen kan ändras under förundersökningens gång.

Ovanligt med jaktolyckor som har dödlig utgång

I Finland finns det uppskattningsvis 300 000 registrerade jägare. Trots det är det ovanligt att personskador uppstår i samband med jakt, berättar Tobias Forsstedt som är äldre konstapel i Raseborg.

– Mindre skador kan ske nu och då, men det är inte ens årligen som det sker jaktolyckor med dödlig utgång, säger han.

Poliskonstapel i skogen
Bildtext Tobias Forsstedt är äldre konstapel i Raseborg.
Bild: YLE

Polisen är en av de myndigheter som ansvarar för att övervaka och kontrollera jakten. Det här kan tyckas vara svårt att uppfylla i praktiken, då jägare rör sig djupt inne i skogarna. Enligt Forsstedt utför polisen kontroller i mån av möjlighet.

– Senast i går gjorde vi här i Raseborg tillsammans med Gränsbevakningsväsendet en kontroll då vi riktade in oss på älg- och hjortjakten.

Då kontrollerades klädseln, jaktkorten, vapenlicenser, skjutprover och att jägarna hade rätt att jaga på området.

– På hösten försöker vi rikta mera resurser till att övervaka jakt nu då jaktsäsongen är i full gång för att det ska vara tryggt för alla att röra sig i skogen.

Men det slutliga ansvaret ligger alltid på jägaren, påminner Forsstedt, oavsett om man jagar i ett jaktlag med en jaktledare eller om man jagar ensam.

– Var och en som bär ett vapen och avlossar ett skott har ett ansvar och ska försäkra sig om att bakgrunden är klar och att ett skott kan avlossas tryggt.

Artikeln uppdaterades 17:19 med kommentarer av äldre konstapel Tobias Forsstedt.