Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL:s draftfemma från 2018 är klar för Ilves – sportchefen belåten: "Att få en så här högklassig spelare till Finland är fint för klubben och FM-ligan"

Från 2020
Uppdaterad 18.10.2020 16:35.
I årsskiftets JVM var Barrett Hayton lagkapten för det Kanada som vann guld.
Bildtext I årsskiftets JVM var Barrett Hayton lagkapten för det Kanada som vann guld.
Bild: Pavel Paprskar/All Over Press

Hockeylöftet Barrett Hayton, som representerar Arizona i NHL, är klar för Ilves. Den kanadensiske anfallaren blir Ilves sjätte NHL-lån och klubben räknar med att Hayton ligadebuterar efter landslagspausen i november.

Det handlar om ett låneavtal mellan Arizona och Ilves som gäller tills vidare. NHL-säsongen har spekulerats starta i januari eller februari.

Ilves sportchef Timo Koskela är belåten med lösningen.

– Barrett Hayton är en exceptionellt begåvad, mångsidig och pålitlig spelare. Att få en så här högklassig spelare till Finland är fint för klubben och FM-ligan, säger han på klubbens webbplats.

Hayton tog klivet ut i proffshockeyn för ett år sedan. Rookiesäsongen i NHL resulterade i 1 + 4 = 5 poäng på 20 matcher.

I årsskiftets JVM var Hayton kapten för Kanadas guldlag. Hayton noterades för 6 + 6 = 12 poäng på 7 matcher och knep en plats i turneringens all star-lag.

Spelare Klubb
1. Rasmus Dahlin Buffalo
2. Andrej Svetjnikov Carolina
3. Jesperi Kotkaniemi Montreal
4. Brady Tkachuk Ottawa
5. Barrett Hayton Arizona
6. Filip Zadina Detroit
7. Quinn Hughes Vancouver
8. Adam Boqvist Chicago

Arizona valde Hayton som femma i NHL-draften 2018. Centern gick före spelare som Filip Zadina, Quinn Hughes och Adam Boqvist.

Hayton blir Ilves sjätte NHL-lån. Sedan tidigare finns målvakten Lukas Dostal (Anaheim), backarna Lassi Thomson (Ottawa) och Juuso Välimäki (Calgary) samt anfallarna Matias Maccelli (Arizona) och Arttu Ruotsalainen (Buffalo) i klubben.

Ilves räknar med att Hayton debuterar i matchen Ilves–Lukko den 11 november som spelas efter landslagsuppehållet.