Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Har HJK hittat guldformen? Se de tre snabba derbymålen som knäckte HIFK och såg till att "Klubi" rycker i täten: "Ska inte låta någon komma i kapp"

Från 2020
HJK tog storseger i derbyt mot HIFK – gjorde tre mål på drygt tio minuter! - Spela upp på Arenan

KuPS haltar, HJK stormar framåt. Säsongens andra Helsingforsderby blev inte sprudlande, men det var också HJK:s baktanke – och nu är det klar fördel i tabelltoppen. "Vi plockar poängen som behövs för att vinna guldet", säger Rasmus Schüller.

Knakar striden om fotbollsguldet i fogarna?

Samtidigt som KuPS visar tecken på att krokna – andra förlusten inom loppet av några dagar kom på söndagen mot FC Honka – ångar HJK på.

Den stora förhandsfavoriten tog tredje raka ligasegern i derbyt mot HIFK och gör ett ryck i täten. När lagen har två omgångar kvar att spela i grundserien leder HJK med tre poäng och har i praktiken en extrapoäng tack vare den överlägset bästa målskillnaden.

LagPoäng
1. HJK44
2. KuPS41
3. Inter37
4. Honka34

HJK vann med 3–0 mot ett vingklippt HIFK och har inte förlorat sedan den blytunga derbyförlusten för en dryg månad sedan.

– Vi har varit riktigt stabila nu. Vi plockar poängen som behövs för att vinna guldet och det är det som gäller den här tiden på året. Det behöver inte se så vackert ut varje gång, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten.

Vad säger du om ert läge?

– Nu är vi där vi vill vara – och nu ska vi fortsätta att vinna matcher. Vi ska inte låta någon konkurrent komma i kapp.

Tre mål på tolv minuter

Schüller nämner att ingen kommer ihåg hur spelet såg ut när säsongen tar slut och sluttabellen skrivs. Söndagens derby gick också in under kategorin sömnpiller.

Enligt HIFK-tränaren Teemu Kankkunen saknade laget totalt tio spelare. Fyra av dem var avstängda – och tre av de avstängda var de tre förstavalen i mittlåset.

Trots det behövde HJK 73 minuter för att hitta rätt.

– Det här liknande matchen mot SJK senast. Vi har ett bra självförtroende just nu och blir inte alltför frustrerade trots att vi inte dominerar målmässigt. Vi litar på vårt spel och är effektiva. Vi kan vara väldigt nöjda, säger Schüller.

Tim Väyrynen spräckte dödläget med ett slumpmål – och då var det närapå avgjort. HIFK var totalt uddlöst framåt och när Ferhan Hasani satte 2–0 på straff var det över. När Roope Riski avslutade med sitt 3–0-mål hade HJK gjort tre mål på tolv minuter.

– Det blev onödigt stygga siffror, säger Kankkunen.

Moshtagh Yaghoubi i derbyt mo HJK.
Bildtext Moshtagh Yaghoubi var en av få i HIFK som kunde hålla i bollen.
Bild: Lehtikuva

Han medger att det var lite avvaktande i omklädningsrummet före avspark.

– Det var inte samma uppumpade känsla som inför det senaste derbyt. Eventuellt tänkte någon på hur vi ska klara oss. Men det är ingen bortförklaring.

– Vi höll ut i 72 minuter och de som var på planen gjorde sitt bästa. Det tunna materialet påverkade givetvis vårt offensiva spel.

HJK hade lärt sig

Säsongens första Helsingforsderby var en match som ramades in av total dramatik, sju mål och stor underhållning.

– Då var det nog roligare för åskådarna, säger Schüller och ler.

– Men vi lärde oss en läxa. Nu försvarade vi oss mycket bättre och höll koll på deras kontringsspelare. Det lever HIFK på. De hade knappt ett läge under hela matchen.

HIFK hade ett skott på mål och sammanlagt två avslut.

– Man önskar att vi hade haft mer framåt, men jag är nöjd med hur vi sätter försvarsspelet första sjuttio. Det är en besvikelse att det blev så mycket som 3–0, säger Joel Mattsson.

För HJK:s del återstår IFK Mariehamn borta och FC Inter hemma i grundserien. Efter derbysmällen tappade HIFK mark i kampen för en plats i den övre slutserien. Laget är åtta och har RoPS hemma och FC Lahti borta kvar.

– Vi måste vinna båda och sen får vi se vart det bär, säger Kankkunen.

Resultat:

HJK–HIFK 3–0 (0–0)
73' Tim Väyrynen 1–0
79' Ferhan Hasani 2–0 (på straff)
85' Roope Riski 3–0

Publik: 2 840 åskådare

IFK Mariehamn–SJK 2–3 (0–1)
15' Jake Jervis 0–1
66' Gustaf Backaliden 1–1
84' Albion Ademi 2–1 (på straff)
86' Emmanuel Ledesma 2–2
89' Matej Hradecky 2–3

Publik: 503 åskådare

Ilves–Inter 0–2 (0–0)
51' Filip Valencic 0–1
82' Filip Valencic 0–2

Publik: 1 480 åskådare

KuPS–Honka 0–2 (0–1)
38' Lucas Kaufmann 0–1
82' Demba Savage 0–2

Publik: 1 423 åskådare

Videobilder från Ruutu.

Diskussion om artikeln