Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Köpenhamns överborgmästare avgår - Den danska Metoo-vågen nådde också honom

Från 2020
Uppdaterad 19.10.2020 14:11.
Köpenhamns överborgmästare (till vänster) på en arkivbild från september 2018, tillsammans med kronprins Frederik av Danmark.
Bildtext Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (till vänster) på en arkivbild från september 2018, tillsammans med kronprins Frederik av Danmark.
Bild: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

- Jag är fruktansvärt ledsen för de kvinnor som jag kränkt under mina 30 år i politiken, sa en ångerfull Frank Jensen i går kväll. I dag meddelade han att han avgår.

Orsaken är att han anser att anklagelserna om kränkningar mot kvinnor allt för mycket kommer att överskugga hans politiska arbete. Det sa han vid en presskonferens i dag.

Jensen är vice partiordförande för de danska socialdemokraterna och överborgmästare i Köpenhamn. I går kväll sa han att han inte tänkte avgå, men i dag ändrade han alltså sin inställning. Jensen lämnar båda posterna.

Partitoppen gav Jensen sitt förtroende

Den socialdemokratiska partitoppen höll ett krismöte i går kväll på Köpenhamns rådhus och gav då Jensen fortsatt förtroende. Jensen bad ännu efter mötet om ursäkt för sitt beteende.

- Jag är otroligt ledsen för att jag har kränkt kvinnor, sa han än en gång, samtidigt som han bekräftade exempelvis ett övergrepp mot en aktiv socialdemokrat som numera är regionråd i Storköpenhamn.

I augusti 2012, då kvinnan var 23 år gammal, ska Jensen ha lagt handen på kvinnans lår och sedan fört sin hand vidare upp under kvinnans kjol.

Den här kvinnan är en av två som gick ut i Jyllandsposten på fredag med sina anklagelser mot Jensen. Under veckoslutet blev anklagelserna mot Jensen fler och fler.

Jensen har redan tidigare anklagats för olämpligt beteende mot unga kvinnor bland annat på julfester.

Övriga partier kräver en utredning

Jensen sa först att det inte är skäligt ur ett rättsäkerhetsperspektiv att han skulle tvingas avgå från sin post som överborgmästare. Det tyckte inte heller hans partikamrater.

Övriga partier i Köpenhamns stadsstyrelse kräver en oberoende utredning av anklagelserna mot Jensen och de kräver också att han ska ställa sig åt sidan medan utredningen pågår.

I början av oktober avgick också partiledaren för det danska socialliberala partiet Radikale Venstre, Morten Østergaard, efter att han hade anklagats för oönskade sexuella närmanden.

Flera upprop mot trakasserier i Danmark

Metoo-debatten tog fart i Danmark i augusti, tre år senare än i grannländerna, då den populära programledaren Sofie Linde under en humorgala berättade om hur hon utsatts för en lång rad sexuella trakasserier under sin karriär.

I direktsändning berättade hon bland annat om ett grovt övergrepp som hon utsatts för av en icke-namngiven dansk tv-stjärna när hon var 18 år gammal och precis hade börjat arbeta på Danmarks radio.

Det väckte stor uppmärksamhet och blev en katalysator som fick fler och fler kvinnor i olika branscher att komma med upprop mot trakasserierna.

Källor: Jyllandsposten, SR, Yle, DR

Diskussion om artikeln