Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas ekonomi återhämtar sig från coronakrisen – kan bli den enda större ekonomin som växer i år

Från 2020
Kinesiska fabriksarbetare stod vid det löpande bandet i en vinägerfabrik i Zhenjiang den 12 oktober.
Bildtext Kinesiska fabriksarbetare stod vid det löpande bandet i en vinägerfabrik i Zhenjiang den 12 oktober.
Bild: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kinas bruttonationalprodukt ökade med 4,9 procent under det tredje kvartalet i år jämfört med för ett år sedan. Också andra siffror från den kinesiska statistikmyndigheten pekar uppåt och det visar att Kinas ekonomi fortsätter återhämta sig från coronakrisen.

Kinas BNP-tillväxt nådde inte riktigt upp till de 5,2 procent som analytiker förutspått, men också andra siffror pekar alltså uppåt.

Exempelvis ökade Kinas industriproduktion med 6,9 procent under september, jämfört med motsvarande period föregående år. Det var en starkare tillväxt än väntat.

Också detaljhandeln ökade mer än väntat och arbetslösheten sjönk till 5,4 procent i september i jämförelse med 5,6 procent månaden innan.

Kinesiska fabriker spottar ur sig masker och annan medicinsk utrustning samtidigt som kineserna har börjat shoppa, resa och äta ute igen.

Varningar för överoptimism

Första kvartalet i år sjönk Kinas BNP med 6,8 procent. Redan andra kvartalet steg den med 3,2 procent. Då blev Kina den första större ekonomin i världen som började återhämta sig under det här pandemiåret.

Internationella valutafonden IMF har förutspått att Kinas BNP-tillväxt för hela året kan landa på 1,9 procent. Om det besannas så blir Kina den enda större ekonomin i världen som växer i år. Kina var ju också det första landet som drabbades av pandemin.

Nyhetsbyråerna har ändå talat med flera experter som varnar för att världens näst största ekonomi inte kan räkna med att allt fortsätter gå som på räls.

Kina riskerar fortfarande en andra smittvåg och spänningarna mellan Kina och USA kan komma att skada både den kinesiska exporten och investeringar.

Källor: AFP, Reuters, SR