Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läget under kontroll på Kårkullaboendet i Sundom – överläkare: "Inte så dramatiskt som det kanske låter"

Från 2020
Äldre kvinnas händer
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Både klienter och personal mår hittills bra på Kårkullaboendet Storsveden i Sundom i Vasa. Kårkulla har lyckats hitta ersättande personal, som nu jobbar under strikta skyddsrutiner i hopp om att coronasmittan inte ska sprida sig ytterligare.

Läget är fortfarande detsamma. Åtta klienter och tio anställda har corona på Storsvedens boende för seniorer med olika funktionsnedsättningar.

Otto Domars, som är verksamhetschef på Kårkulla, är naturligtvis bekymrad.

- Det är klart att det här inte är något vi hade hoppats på, men samtidigt kan vi just nu bara göra det bästa av situationen och ta en dag i taget, säger Domars.

Till all lycka mår alla smittade än så länge bra, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

- En patient har varit intagen på Vasa centralsjukhus, men är nu i sådant skick att hen inte längre behöver sjukhusvård, säger Kaukoranta.

Alla övriga boende mår bra och kan skötas på enheten uppger Kaukoranta. Också de anställda uppges klara sig bra i karantän i sina egna hem.

Helt ny personal

En utmaning i rådande situation har varit att hitta ersättande personal istället för de elva som nu sitter i karantän, berättar Otto Domars.

I praktiken har Kårkulla hamnat ta in helt ny personal till boendet. Det rör sig om anställda som kommit från andra enheter inom regionen, säger Domars.

- Såklart så är det inte riktigt lätt att hitta den här personalen, men vi har fått det löst på något sätt. Vi vill rikta ett stort tack till personalen som ställer upp och jobbar, utan dem så vore det inte möjligt.

Den ersättande personalen har enligt Domars god tillgång till skyddsutrustning och jobbar enligt en strikt rutin för att undvika att smittan förs vidare.

- Vi sköter om de boende i deras rum. Och personalen använder munskydd, visir och skyddsrockar, säger Domars.

"Inte så dramatiskt"

Att smittan fick fotfäste på Storsveden är enligt Heikki Kaukoranta inte särskilt märkligt.

Enligt Kaukoranta är det typiskt att smittan förs vidare på en enhet där man bor nära varandra i hemliknande förhållanden. Också trots att man använt skyddsutrustning.

Han väljer att fokusera på det positiva, nämligen att de smittade ser ut att insjukna så lindrigt.

- Det är inte så dramatiskt som det kanske låter, säger Kaukoranta.

Otto Domars följer förstås också han noga med hur både boende och anställda mår. Han hoppas på en ljusning redan denna vecka.

- Härnäst så väntar vi på att personal som nu sitter i karantän ska få återgå till jobbet. I bästa fall så sker det här i slutet av veckan, säger Domars.

Diskussion om artikeln