Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tung förlust för Jokerit i fjärran öster efter "oacceptabel, medelmåttig insats" – bottenlaget Amur gav inte narrarna någon chans

Från 2020
Mikko Lehtonen.
Bildtext Mikko Lehtonen stod för Jokerits enda mål i matchen.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Jokerit låg femma i den västra konferensen. Amur Chabarovsk näst sist i den östra. Men ändå var det hemmalaget som var klart bättre på måndagen. Jokerits första förlust efter två raka segrar.

Chabarovsk. Längre bort än så kommer man inte från Helsingfors i KHL-sammanhang.

Den här gången hade Jokerit tappat bort spelhumöret på vägen. Efter kämpasegrarna över CSKA och Sibir verkade Jokerit inte hänga med i svängarna då Amur höll puck och skapade lägen i matchen som avgjordes redan tidig eftermiddag finsk tid.

Klubben menade redan i sin införtext att den tidiga starttiden kan ställa till med problem för truppen.

Och det var också Amur som ledde med 1–0 efter den första perioden. Då Jokerit genom Mikko Lehtonen klarade av att punktera nollan hade hemmalaget hunnit sätta in en puck till.

Dessutom hade Tomas Zohorna lyckats sätta in ett tredje mål – som blåstes bort efter att Lauri Marjamäki utmanat domslutet.

"En dålig match"

Reduceringen, som kom i power play, blev ändå en klen tröst för Jokerit. Jakten på en kvittering verkade komma av sig redan fem minuter in i den tredje perioden då Alexander Polunin satte in 3–1 – likaså i numerärt överläge.

Vladimir Butuzov satte ännu in 4–1 från nära håll – ett mål som stod också efter en videogranskning som Lauri Marjamäki begärt – och matchen var punkterad.

– En medelmåttig insats, som man inte klarar sig värst långt med i den här ligan, summerar tränaren Marjamäki på klubbens webbplats efteråt.

Lauri Marjamäki ser bekymrad ut
Bildtext Lauri Marjamäki.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

– En dålig match. Vi kommer aldrig upp till den nivå som krävs av oss. Det är oacceptabelt. På onsdag ska vi se ut som oss själva igen, kompar Marko Anttila. På onsdag ställs Jokerit mot Barys Nur-Sultan.

– Det handlar om att hitta kämpaandan – att vilja vara först på pucken och hjälpa din kompis. Det är grundsaker som vi måste komma ihåg. Så månne vi inte tar en seger mot Barys, fortsätter lagkaptenen.

I och med förlusten ligger Jokerit fortfarande femma i den västra konferensen med 19 poäng på 14 matcher. Jokerit har ändå spelat minst två matcher mindre än resten av tätkvintetten på grund av coronakarantänen laget försattes i tidigare under säsongen.

Amur steg i sin tur upp till nionde plats i den östra konferensen tack vare poängen.

Resultat:

Amur Habarovsk–Jokerit 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)
Jokerit: Mikko Lehtonen 1+0, Brian O'Neill 0+1, Jordan Schroeder 0+1, Janis Kalnins 28/32 räddningar

Senare: Sibir Novosibirsk–Ak Bars Kazan, Kunlun Red Star–Torpedo Nizhni Novgorod, SKA S:t Petersburg–Vitjaz Podolsk, Sotji–Salavat Julajev Ufa

Diskussion om artikeln