Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturfonden fokuserar på frilansarna under coronahöstens bidragsrunda

Från 2020
Uppdaterad 20.10.2020 15:57.
Daniela Fogelholm är en frilansande mångsysslare. På bilden ses hon sjunga på Svenska Teaterns scen.
Bildtext Daniela Fogelholm är en frilansande mångsysslare inom kulturbranschen. I år är Kulturfondens stöd extra viktiga, säger hon.
Bild: Sofia Ek

Snart är det dags för Kulturfondens årliga runda av stipendieansökningar i november. På grund av coronaläget är stödbehovet för många kulturarbetare större än någonsin samtidigt som det råder en osäkerhet kring om och när de kan förverkliga sina idéer.

Kulturfonden prioriterar frilansarna under coronahöstens bidragsrunda

7:49

– För mig har Kulturfonden varit något av en arbetsgivare nästan genom alla dessa år, säger Daniela Fogerholm, som är frilansande mångsysslare inom kulturbranschen, bland annat skådespelare och musiker.

Precis som många andra kulturarbetare har hon förlorat inkomster då flera spelningar har avbokats eller flyttats framåt på grund av coronapandemin.

Därför är Kulturfondens novemberbidrag särskilt viktigt för henne i år.

– Vi frilansare, som är väldigt många, kanske inte riktigt har andra understöd att söka. Det finns de som har ett företag och inte har möjlighet att få arbetslöshetsunderstöd, och de som kanske redan har använt sina arbetslöshetsdagar och därför inte kan ansöka om mer pengar från arbetslöshetskassan, säger Fogelholm och fortsätter:

– I dessa tider kunde Kulturfonden därför prioritera dem som inte har någon fast anställning. Tyvärr vet jag en del kollegor som har skolat om sig i dessa tider för att få ett annat säkert yrke vid sidan om.

Sören Lillkung gästar Daniel Olin.
Bildtext Kulturfondens vd Sören Lillkung säger att Kulturfonden har haft frilansarna i särskild åtanke inför stipendieansökan i november.
Bild: Barbro Ahlstedt

Kulturfondens vd Sören Lillkung säger att det är just frilansarna som Kulturfonden har haft i särskild åtanke inför de årliga stipendieansökningarna i november.

– Vi vet att de professionella frilansarna har drabbats väldigt hårt. Därför kommer vi i november ha en större beredskap för projektbidrag för den här gruppen. För vi vet att finns starkt behov att få göra egna projekt när arbetsmarknaden på många håll ligger nere.

Större förståelse

Sören Lillkung säger att man inom Kulturfonden har funderat väldigt mycket på vilket läget är på fältet, och har haft en aktiv kommunikation också med dem som fick bidrag i fjol.

De som har fått bidrag ifjol kan behålla det inför nästa år. Man kan också lämna tillbaka bidraget och lämna in en ny ansökan.

– Vi har försökt ha en väldigt stark kommunikation med våra bidragstagare och förstå deras situation och inte kräva pengar tillbaka om planen inte har gått som den skulle. Institutioner och organisationer kan också fylla på och söka stöd för nästa år för att förverkliga projekt som inte blev av i år.

Kulturfonden yrkar ändå på att ändamålet man söker för ska vara det samma.

– Ändamålet kan delvis förändras men inte helt och hållet. Då tycker vi det är bättre att man betalar tillbaka och söker på nytt.

Kulturfonden delar ut ungefär 23 miljoner euro i bidrag och kring 3800 personer brukar ansöka om bidragen i november.

Det är Svenska Litteratursällskapet som förvaltar Kulturfondens avkastning, som i år ligger på ungefär 40 miljoner euro. Beloppet är ungefär detsamma som ifjol.

– Vi tror att vi också har det något år framöver, säger Lillkung.

Tror ni att det blir fler sökande i år jämfört med normala år?

– Det är en bra fråga som vi funderat mycket på. På ett sätt talar mycket för att det inte blir fler sökande eftersom folk har kvar av de bidrag de fick i fjol, och använder en stor del av dem nästa år.

– Å andra sidan kan det bli fler sökande eftersom så många är i behov av stöd för tillfället. Det ska bli intressant att se hur det går.

Planer på att hjälpa institutionerna

Kulturfonden har också planer på att i samarbete med Konstsamfundet hjälpa de hårt drabbade institutionerna, som teatrar och andra kulturhus, för att den vägen samtidigt kunna hjälpa frilansarna som institutionerna ofta anlitar.

– Därför har vi funderat på en extra coronastödordning där institutionerna skulle kunna anhålla för förluster för det senaste året. De ska också kunna beskriva hur det i förlängningen gagnar våra frilansare. På det sätt skulle vi kunna stödja båda parter.

– Våra medel för det här året börjar vara slut så vi måste se på det inför nästa år. Läget fortsätter ju tyvärr.

Inga nya direkta coronastöd

I våras delade Kulturfonden tillsammans med Konstsamfundet ut 700 000 euro via coronakrispaketet “Kultur under tiden” för att hjälpa kulturarbetare som förlorade inkomster då allt stängdes ner.

Daniela Fogelholm önskar att Kulturfonden överväger att dela ut ett liknande paket om läget förvärras igen.

Åbo svenska teaters huvudbyggnad.
Bildtext Ett sätt att stödja frilansarna i deras utsatta situation är att ekonomiskt hjälpa institutionerna som i sin tur ofta anställer frilansare, säger Sören Lillkung vd för Kulturfonden.
Bild: Petra Ristola / Yle

Sören Lillkung säger ändå att Kulturfonden inte kommer att dela ut några nya direkta coronastöd.

– Det som nu gäller är novemberstipendiet plus alla våra fortlöpande bidrag, många med fri ansökningstid. Tyvärr är det också knepigt eftersom rese- och turnébidragen bygger på en rörelse, och nu får man inte röra sig mellan länder och ogärna inom Finland.

Enligt Sören Lillkung kommer Kulturfonden ändå ännu i höst att utlysa turnébidraget som legat på is sedan april.

– I ansökan måste man beskriva hur man på ett tryggt och ansvarsfullt sätt kan förverkliga turnén, det kommer vi att vara noggranna med.

Diskussion om artikeln