Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dödligt skott i nationalpark väcker diskussion om jaktsäkerhet: "Gemene man ska inte tvingas tänka på säkerheten, ansvaret ligger hos jägarna"

Från 2020
Jägare med sin hund i skogen
Bildtext Det finns inget krav på att personer som inte deltar i jakten använder färggranna kläder i skogen.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Dödsolyckor i samband med jaktsäsongen är mycket ovanliga och det hör till jägarnas ansvar att se till att ingen skadas under jakten. Det säger Viltcentralens kommunikationschef Klaus Ekman.

Säkerheten under den pågående jaktsäsongen har diskuterats flitigt efter olyckan i lördags där en 30-årig terrängcyklist dog efter att ha träffats av en jägares skott i Urho Kekkonens nationalpark.

Urho Kekkonens nationalpark på en karta.
Bildtext Olycksplatsen.
Bild: Google

Enligt Klaus Ekman på Finlands viltcentral har det under de senaste 30 åren bara en gång tidigare inträffat en olycka under jakten som lett till att en utomstående dött av sina skador. Överlag är skjutvapenskador ovanliga.

- Vi hör om 10 till 20 fall årligen som ersätts av jägarförsäkringen som täcker alla personskador förorsakade av skjutvapen. I alla dessa fall är det andra jägare som skadas, till exempel sådana som hör till samma jaktlag. Det är mycket ovanligt att det händer någon utomstående.

Siffran är väldigt låg med tanke på att jägarna gör 5,5 miljoner jaktdagsverken per år i Finland, menar Ekman.

Finns inte ett krav på färggranna kläder i skogen

Olyckan i lördags skedde i en nationalpark i Lappland. Spontant kanske det inte slår dig att du även där kan stöta på jägare.

Jakt i nationalparkerna i Norra Finland är tillåten för ortsbor, medan det i södra Finland tillåts bara i specialfall.

Om du bor på landsbygden kanske du redan har som vana att klä dig i granna färger då du rör dig i naturen under jaktsäsong. Det här är ändå inget måste.

- Jägare ska ha orange kläder på sig då de jagar stora rovdjur eller älg och hjort, men det gäller inte gemene man som är ute och plockar svamp. Det är jägarna som bär ansvaret att inget farligt händer, förklarar Ekman.

Människa håller kantareller i sina kupade händer
Bildtext Låt inte pågående jaktsäsong hindra dig från att gå på kantarelljakt!
Bild: Mostphotos

Han tillägger ändå att den orange färgen inte på något sätt är begränsad till jägarna, utan att vem som helst får bära färggranna plagg också då man är på svampjakt, om man så vill.

Händelserna i helgen har ändå skapat diskussion, också i jaktkretsar berättar Ekman.

- När det händer olyckor så diskuteras alltid jakt- och vapensäkerheten. Vi vet ändå att när den mänskliga faktorn är med i spelet så går det inte att få ner antalet olyckor till noll. Men varje fall är ett fall för mycket.

Diskussion om artikeln