Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anneli Pahta tackar för sin tid som kommundirektör på Kimitoön

Från 2020
Uppdaterad 20.10.2020 10:22.
Anneli Pahta.
Bildtext "Jag är tacksam för de här fem åren. Jag vill också framöver starkt tala för tvåspråkigheten och den fina kultur och natur som finns på ön. Det har känts bra, men nu är det dags att gå vidare", säger Anneli Pahta.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Anneli Pahta avgår som kommundirektör

8:09

Anneli Pahta beviljas avsked från sin tjänst som kommundirektör på Kimitoön. Det beslöt Kimitoöns kommunstyrelse på sitt möte i går.

Bakgrunden till kommundirektörens avsked var en motion som lämnades in för tre veckor sedan, där man ville utreda fullmäktiges förtroende för kommundirektören.

För Anneli Pahta var det den motionen som fick henne att inse att det är dags att gå vidare.

- Det är en allvarlig sak och en tydlig signal för en professionell ledare. Det var inte svårt att dra slutsatser efter det, säger Pahta.

Ingen större dramatik

Kommunstyrelsen konstaterade också att Pahta enligt direktörsavtalet får lön för 10 månader framöver. Totalt handlar det om en ersättning på cirka 76 000 euro.

Pahta är lättad över att processen nu är avslutad och att både hon och kommunen kan gå vidare.

- Det känns bra att få ett avslut. Jag ser ingen större dramatik i processen och den här typen av direktörsavtal är vanliga, säger Pahta.

"Givande erfarenheter, men nu dags att gå vidare"

Pahta hann arbeta fem år som kommundirektör för Kimitoön och med sig bär hon många lärorika och givande erfarenheter.

- Jag är tacksam för de här fem åren. Jag vill också framöver starkt tala för tvåspråkigheten och den fina kultur och natur som finns på ön. Det har känts bra, men nu är det dags att gå vidare, säger Pahta.

Det som är utmanande för en kommun är att beslutsprocessen är tidskrävande och kräver kompromisser.

Måste en kommundirektör bo på orten?

Pahta ser en ljus framtid för ön och ser att coronapandemins möjlighet till distansjobb påverkat kommunens inflyttning på ett positivt sätt. Själv har Pahta nyligen valt att flytta bort från ön.

- Det här har väckt mycket mer diskussion än jag trodde. Jag har bott fyra år på ön, men när min familj flyttade från Esbo till Åbo, valde jag att bo med min familj och pendla, säger Pahta.

Pahta påpekar att det i dag blir allt vanligare att kommundirektören bor på en annan ort, för att hålla en professionell distans till arbetet.

- Det finns förstås olika åsikter om det här, men jag tycker att jobbet som kommundirektör kan utföras lika bra, oberoende av vad man har sin adress, säger Pahta.

Anneli Pahta slutar som kommundirektör med omedelbar verkan. Processen med att hitta en ny kommundirektör för Kimitoön inleds i november.

Diskussion om artikeln