Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump anklagar smittskyddsexperten Fauci för att vara "idiot": "Folk är trötta på att höra talas om viruset"

Från 2020
Uppdaterad 20.10.2020 07:27.
Vita husets rådgivare Anthony Fauci bär ansiktsskydd i motsats till sin chef Donald Trump.
Bildtext Donald Trump och Fauci har varit i luven på varandra mer än en gång i år.

USA:s president Donald Trump har angripit Anthony Fauci, landets ledande smittskyddsexpert, genom att kalla honom för “en katastrof” i ett konferenssamtal till sina medarbetare.

Trump sade att folk är “trötta på att höra talas om viruset”.

- Folk är trötta på att höra Fauci och de här idioterna, alla dessa idioter som haft fel, sade Trump.

Förutom att kalla Fauci för en idiot, sade Trump också att Fauci är en “bra” typ, men en som - enligt Trump - av allt att döma figurerat i bilden alltför länge.

- Han har huserat här i 500 år. Varje gång han är på teve, så är det en bomb. Men om man ger honom sparken blir det en större bomb. Fauci är en katastrof.

Varnar för en svår vintersäsong

Fauci - som varit chef för USA:s federala smittskyddsmyndighet sedan 1984 - har upprepade gånger uttryckt oro för den ökande coronaspridningen i USA och varnat amerikanerna för en svår vintersäsong.

Varningarna finner stöd i statistiken. Den gångna veckan har USA i snitt registrerat över 55 000 coronafall per dag, vilket är 30 procent mer än genomsnittet två veckor tidigare.

Hittills har ungefär 220 000 amerikaner dött till följd av covid-19 i USA.

Trots statistiken har Trump ofta vid sina senaste kampanjevenemang sagt att USA är på väg att lämna coronapandemin bakom sig och uppmanat delstater att lätta på sina coronarestriktioner.

Nyligen talade Trump inför anhängare i Michigan och uppmanade där delstatens demokratiska guvernör att “öppna upp” delstaten.

Fauci och Trump i luven på varandra även tidigare

Det är inte första gången Fauci och Trump hamnat på kollisionskurs. Fauci har upprepade gånger varnat för att USA inte har pandemin under tillräckligt god kontroll och han har också kritiserat Trump.

Nyligen uttryckte Fauci sitt missnöje över att figurera i Trumps valreklam på ett sätt som ger bilden av att Fauci skulle stöda Trump.

I söndags sade Fauci i tv-programmet 60 minutes att han inte var överraskad över att Trump smittades av coronaviruset, med tanke på Vita husets bristfälliga försiktighetsåtgärder.

Kritik från egen senator - och från Joe Biden

Trumps angrepp på Fauci har kritiserats av den republikanska senatorn från Tennessee, Lamar Alexander.

- Om fler amerikaner följde Faucis råd, skulle vi ha färre fall av covid-19 och det vore tryggare att gå tillbaka till skolan, till jobbet och till restaurangerna, skrev Alexander på Twitter.

Joe Bidens kampanj passade också på att kommentera Trumps uttalande genom att berömma Fauci och beskriva Trumps ledarskap som “vårdslöst och slarvigt”.

Biden och Trump ska mötas denna veckas torsdag i sin sista gemensamma tv-debatt innan presidentvalet, i staden Nashville.

I måndags meddelade den opartiska organisationen Commission on Presidential Debates att både Trump och Biden kommer att få sina respektive mikrofoner avstängda när motdebattören ger sitt två minuter långa öppningsanförande i samband med debattens sex olika ämnesområden.

Den nya regeln kommer tre veckor efter den kaotiska första tv-debatten i Ohio, en debatt som drunknade i avbrott och förolämpningar.