Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Coronablinkern kan aktiveras hemma i lägenheten och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2020
Uppdaterad 20.10.2020 06:45.
Kuvassa on älypuhelin, jonka ruudulla on auki Koronavilkku-sovellus.
Bildtext Coronablinkern kan ge otillförlitlig information.
Bild: Silja Viitala / Yle

Här är fem nyheter att ha koll på denna tisdagsmorgon:

Coronablinkern kan ge fel utslag

Coronablinkern har laddats ner miljontals gånger i Finland, men appen har sina brister. Appen fungerar med hjälp av Bluetooth vilket enligt vissa forskare ger allt för osäkert mätresultat för använda vid smittspårning.

– Mitt problem med att använda Bluetooth för detta är att signalstyrkan varierar väldigt mycket, vilket betyder att man kommer att få falska positiva och falska negativa resultat. Det ger ingen tillförlitlig indikering på att man varit inom smittbart område från någon, säger Sven Mattisson som själv varit med och utvecklat Bluetooth på 90-talet och numera är adjungerad professor vid integrerade elektroniksystem på Lunds universitet.

Restaurangernas coronarestriktioner kanske klarnar i dag

Social- och hälsovårdsutskottet ska i dag försöka få klart sitt betänkande om restaurangernas coronarestriktioner på det sätt som grundlagsutskottet förutsätter. Den tillfälliga ändringen i smittskyddslagen är i kraft fram till slutet av oktober.

Tomma glas och tomma bord vid en restaurang,
Bildtext Det är tomt på många restauranger.
Bild: Yle/Johanna Ventus

I och med regeringens proposition - som nu korrigeras i social- och hälsovårdsutskottet - skulle man fortsätta med de begränsningar som berör restaurangerna från början av november fram till slutet av februari.

Trump angrep igen Fauci

USA:s president Donald Trump har angripit Anthony Fauci, landets ledande smittskyddsexpert, genom att kalla honom för “en katastrof” i ett konferenssamtal till sina medarbetare.

Trump sade att folk är “trötta på att höra talas om viruset”.

Donald Trump står vid ett talarpodium och håller presskonferens. I bakgrunden syns smittskyddsexperten Anthony Fauci som bär ansiktsskydd. Trump är utan.
Bildtext Trump och Fauci.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

- Folk är trötta på att höra Fauci och de här idioterna, alla dessa idioter som haft fel, sade Trump.

Grönt ljus för regnbågsflaggning i Karleby

Stadsfullmäktige i Karleby gick emot stadsstyrelsen och sa ja till Prideflaggning nästa sommar- om Priderörelsen så vill.

Men staden förbinder sig inte till att alltid flagga med regnbågsflagga under Karleby Pridevecka, som det föreslagits i en motion.

Efter långa diskussioner röstade stadsfullmäktige i Karleby ner stadsstyrelsens beslut om att inte hissa regnbågsflaggan under prideveckan nästa sommar.

Regnbågsflagga vajar.
Bildtext Regnbågsflagga som vajar i vinden.
Bild: All Over Press

Rösterna föll 25 för, 17 emot och en fullmäktigeledamot röstade blankt.

Orbans allierade blir ledande domare i Högsta domstolen

Ungerns parlament har godkänt utnämningen av president Viktor Orbans nära allierade till ledande domare i Högsta domstolen.

Utnämningen av Szolt Andras Varga till chefsdomare för nio år har stött på starkt motstånd, bland annat i Ungerns domarkommission, där man säger att Varga inte har den erfarenhet som krävs för uppdraget.

Många ser utnämningen som politisk och som ytterligare ett sätt för Orban att försvaga rättsväsendets oberoende.

Dagens väder

Det är mest uppehållsväder i hela landet på dagen. Ett snöfall- och regnområde breder ut sig över landets västra del i natt.

I landets södra och mellersta delar växlande molnighet och några regnskurar eller snöbyar. I natt i landets västra del västerifrån snöfall eller regn.

Dagens högsta temperatur är +1...+5 grader, nattens lägsta +1...-4 grader.

I landets norra del mest uppehåll, närmast i norra Lappland enstaka snöbyar. Dagens högsta temperatur är -2...+2 grader. Nattens lägsta -2...-10 grader.

Diskussion om artikeln