Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vänstern återtar styret i Bolivia - Evo Morales handplockade kandidat Luis Arce leder klart i presidentvalet

Från 2020
Uppdaterad 20.10.2020 08:42.
Vänsterns presidentkandidat, förre ekonomiministern Luis Arce firade valsegern med sina anhängare i huvudstaden La Paz.
Bildtext Vänsterns presidentkandidat, förre ekonomiministern Luis Arce firade valsegern med sina anhängare i huvudstaden La Paz.

Det verkar nu klart att vänsterkandidaten Luis Arce kommer att vinna presidentvalet i Bolivia. Arce har fått över 45 procent av rösterna, då drygt 40 procent av rösterna har räknats. Den konservativa rivalen, ex-presidenten Carlos Mesa har fått 35 procent. Enligt oberoende utredningar leder Arce i själva verket med 20 procentenheter före Mesa.

Den officiella rösträkningen efter söndagens val framskrider långsamt på grund av nya, striktare vallagar som drevs igenom för att motarbetade fusk som ofta förekom tidigare.

Den ombildade högsta valmyndigheten har i sakta mak gett ut resultat som tyder på att en stor del av rösterna som har räknats kommer från urbana, mer välbärgade områden samt förhandsröster.

Det anses gagna Mesa, men myndigheterna varnar för att rösträkningen ännu kan ta två-tre dagar.

Jag tror att det bolivianska folket vill återgå till den stig som vi var inne på

Luis Arce

Rösträkningen släpar efter på landsbygden, i områden där stödet för ex-presidenten Evo Morales mantelbärare Luis Arce är överväldigande.

Enligt två oberoende utfrågningar som har utförts av den katolska kyrkan samt medborgarorganisationer, har Arce i själva verket dragit upp ett försprång på 20 procentenheter och han ser ut att få över hälften av rösterna.

Det skulle räcka till för en klar seger redan i presidentvalets första omgång.

Parlamentsvalet som hölls samtidigt, väntas återspegla resultaten av presidentvalet.

Arce utropats till valets segrare

Evo Morales parti Rörelse för socialism har redan utropat Arce till valets segrare och både Carlos Mesa och den konservativa övergångspresidenten Jeanine Anez har erkänt valförlusten.

Anez som betraktas som ex-presidenten Evo Morales främsta motståndare, bad Arce att "styra med tanke på Bolivia och demokratin."

Den konservativa övergångspresidenten Jeanine Anez har redan erkänt högerns valförlust.
Bildtext Den konservativa övergångspresidenten Jeanine Anez har redan erkänt högerns valförlust.

Arce försökte för sin del lugna högerväljare med löften om att han kommer att bilda en nationell samlingsregering under ledning av hans och Morales socialister.

- Jag tror att det bolivianska folket vill återgå till den stig som vi var på, konstaterade Arce, med hänvisning till hur den USA-stödda högern tog över styret i fjol efter att Evo Morales tvingades i landsflykt efter massiva protester.

En stor del av anhängarna som jublade omkring honom var indianer som också hörde till Morales främsta uppbackare.

Vad gör Morales?

Arce var Morales ekonomiminister i över tio år, då det ännu gick relativt bra för ekonomin. Nu står landet inför stora svårigheter då råvarupriserna för mineraler har sjunkit medan coronapandemin har drabbat landet hårdare än i andra länder i regionen.

Det förblir också oklart vilken roll den landsflyktige Morales kommer att axla och huruvida han återvänder hem trots att han har åtalats för terrorism. Åtalen anses politiskt motiverade, men valmyndigheterna förbjöd ex-presidenten från att ställa upp i president- och parlamentsval.

Morales sade i en presskonferens i Buenos Aires på måndagen att han tänker återvända hem men han sa inte när. Även Morales intog en försonlig ton och han försäkrade att "vi inte är hämndfulla."

Den landsflyktige ex-presidenten Evo Morales höll en presskonferens i Buenos Aires där han inte avslöjade vilken roll han axlar i Luis Arces administration.
Bildtext Den landsflyktige ex-presidenten Evo Morales höll en presskonferens i Buenos Aires där han inte avslöjade vilken roll han axlar i Luis Arces administration.

Morales och hans nära medarbetare tvingades i landsflykt efter det omstridda presidentvalet i fjol som utlöste misstankar om att Morales försökte manipulera resultaten.

Massprotester och våldsamheter krävde minst 36 dödsoffer och Morales och hans närmaste medarbetare var tvungna att fly från landet då polisen och militären hotade att gripa honom.

Morales som ledde Bolivia från år 2006 till år 2019, har tidigare anklagat högern för en USA-stödd kupp men nu undviker han frågor om vilken roll han kommer att spela i Luis Arces administration.

- Arce är inte Morales, men frågan är vem som kommer att styra Bolivia inför den kommande krisen, undrar den bolivianska professorn Franklin Pareja.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln