Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pukkis problem i målskyttet gör inte Norwichs tränare orolig: "Behöver inte prata om hans betydelse – det skulle vara fullständigt galet"

Från 2020
Teemu Pukki ser besviken ut i Norwich 2020.
Bildtext Teemu Pukki gjorde elva mål i Premier League i fjol, men merparten av dem kom under 2019.
Bild: All Over Press

Stolpe in för ett år sedan, stolpe ut den här hösten. Norwichs tränare Daniel Farke tycker ändå att Teemu Pukki är en av Championships bästa anfallare. "Vi behöver inte bekymra oss", säger Farke.

När Teemu Pukki fick frågor om sitt sviktande målskytte under landslagssamlingen förra veckan medgav han att den sista skärpan inte är där just nu.

– Jag har haft lägen som jag hade satt för ett år sen. Jag har varit besviken efter en del matcher, men jag litar på att det lossnar. Ett mål skulle säkert underlätta mitt spel.

Förbundskaptenen Markku Kanerva flikade in att Pukki gör ett viktigt jobb för laget.

Nu försvarar också Pukkis klubblagstränare Daniel Farke sin anfallare. Han tycker att debatten om finländaren är onödig.

– Vi behöver inte prata om hans kvaliteter eller tvivla på hans betydelse för oss. Det skulle vara fullständigt galet, säger Farke enligt den lokala tidningen Norwich Evening News.

"Superstjärna i Finland"

När Norwich bortaslog Rotherham i Championship i lördags var Pukki bänkad. Det var första gången i höstens seriespel som han inte startade.

Pukki hade lite problem med foten inför Nations League-matcherna, men spelade ändå största delen av båda matcherna. Enligt Farke handlar det om att hitta rätt i matchningen.

Teemu Pukki under en landslagsträning 2020.
Bildtext Teemu Pukki har inte gjort mål i landslaget sen förra senhösten, men spelade fram till ett par mål i de senaste matcherna.
Bild: All Over Press

Han förväntar sig att Jordan Hugill – sen matchvinnare i lördags – och Adam Idah ska avlasta Pukki.

– Vi har inte haft en ordentlig försäsong. Han är dessutom en superstjärna i Finland och spelar varje match i landslaget. Ända till nästa sommar och EM kan han vara tvungen att spela var tredje dag. Om jag kan vila honom lite så gör jag det.

Pukki har gjort ett ligamål under hösten – hans första fullträff sedan januari.

– Vi behöver inte bekymra oss för hans målskytte.

– Teemu är inte 18 år längre. Det är inte viktigt för mig att han vinner skytteligan en gång till. Han behöver inte bevisa något.

Tät matchtakt väntar

Daniel Farke radar också upp argumenten för Pukki och hans betydelse i Norwich.

– Han har troligen spelat mer än någon annan i engelsk fotboll de två senaste säsongerna, vann skytteligan i Championship och blev vald till ligans bästa spelare före ett namn som Jack Grealish.

– Han är en av seriens bästa anfallare.

– Han förde också Finland till fotbolls-EM och gjorde elva mål i Premier League.

Norwich degraderades från Premier League i somras och har inlett den här säsongen med sju poäng på de fem första matcherna.

På tisdagskvällen fortsätter en intensiv period för Norwich i Championship-fotbollen. Laget ska spela sex ligamatcher på nitton dagar före nästa landslagsuppehåll och i första matchen väntar Birmingham hemma på Carrow Road.

Diskussion om artikeln