Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair säger upp 600 personer i Finland: "Coronapandemin har varit fullständigt orättvis mot vår bransch"

Från 2020
Uppdaterad 20.10.2020 15:14.
Ett Finnair-flyg på landningsbanan.
Bildtext Finnair säger upp hundratals personer.
Bild: Lehtikuva

Flygbolaget Finnair säger upp 600 personer i Finland. Det är ett resultat av de samarbetsförhandlingar som bolaget inledde tidigare i år. Nedskärningen beror på coronapandemins effekter.

Bolaget har för närvarande omkring 6 500 anställda. Inalles 2 800 av de anställda i Finland omfattades av samarbetsförhandlingarna, uppger Finnair i sitt pressmeddelande.

Liknande förhandlingar har förts om Finnairs funktioner utanför Finland, där cirka 100 jobb ska bort.

Personalnedskärningarna förverkligas före utgången av mars 2021.

Det tros ta år innan branschen repat sig

– Coronapandemin har varit fullständigt orättvis mot vår bransch, och dessvärre tvingas nu många inom bolaget att personligen uppleva dess ekonomiska effekter, konstaterar bolagets vd Topi Manner.

Utöver uppsägningarna kommer Finnair också fortsätta med permitteringarna i Finland. Permitteringarna som drabbat en stor del av personalen kan bli långvariga, säger Manner.

Minus 91 procent

Enligt uppskattningar inom flygbranschen kommer det att ta flera år för flygtrafiken att repa sig efter coronapandemin.

De senaste siffrorna för september visar till exempel att passagerartrafiken minskade med 91 procent jämfört med september förra året för Finnairs del.

På grund av det hårda coronaläget i Nordamerika flög till exempel inte ett enda av Finnairs flyg dit i september. Passagerarmängden för den asiatiska trafiken minskade också med 97 procent jämfört med förra årets septembersiffror.

Siffrorna för den europeiska trafikens passagerare var minus 93 procent och inrikestrafiken minus 75 procent jämfört med september 2019, för Finniairs del.

Enligt det finska flygbolaget är orsaken till de katastrofala minskningarna effekterna av coronapandemin och Finlands egna restriktioner, som enligt bolaget varit "utomordentligt strikta".

Påverkar inte bara Finnair

I en intervju tidigare i veckan (innan nyheten om uppsägningarna) kommenterade Päivyt Tallqvist, mediaansvarig på Finnair, att situationen för Finnair har varit väldigt svår de senaste månaderna.

I stället för 350 flyg per dygn i normala fall har siffran just nu legat på 70-80 flyg per dygn och Tallqvist säger att förutom redan permitterad personal, så kommer Finnair också ha mindre jobb att erbjuda i framtiden.

- Det kommer ta minst tre år innan vi är tillbaka på 2019 års siffror. Och det här påverkar inte bara Finnair. Det påverkar också alla andra bolag som arbetar med oss, inom till exempel den finländska reseindustrin som sysselsätter över 140 000 människor. De sociala och ekonomiska kostnaderna är jättestora.

Finnairs önskan är att de europeiska länderna ska komma överens om samma restriktioner eftersom det nuvarande systemet, där alla länder har olika restriktioner, gör det svårt att planera resor för kunderna, säger Tallqvist.

- Det skulle vara viktigt med samma standard och nivå i Europa på restriktionerna, så folk kan börja resa igen. Folk måste få veta att det går att resa ansvarsfullt och kunna resa för privat bruk och träffa sina familjemedlemmar eller resa i jobbsammanhang för att starta nya projekt.

- Vi kan inte fortsätta att inte resa för evigt.

Artikel uppdaterades tisdagen 20 oktober klockan 15:13 med kommentarer av Päivyt Tallqvist vid Finnair.

Diskussion om artikeln