Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler arbetslösa i Österbotten jämfört med ifjol – men färre än när det var som värst

Från 2020
Uppdaterad 20.10.2020 13:13.
Byggnadsarbetare märker planka på bygge.
Bildtext I Österbotten och Mellersta Österbotten är 61 procent av de arbetslösa arbetssökandena män. Byggnadsbranschen är hårt drabbad.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

I slutet av september fanns det sammanlagt 9 964 arbetslösa arbetssökande i Österbotten och Mellersta Österbotten. Det är 49,2 procent mer än för ett år sedan, men ändå färre än i augusti.

När man jämför situationen med läget året innan ökade arbetslösheten inom alla NTM-centralers områden.

Störst är ökningen i Nyland, 61,7 procent. I hela landet ökade arbetslösheten med 39,7 procent.

Många permitterade

Konsekvenserna av coronaviruset syns fortfarande på många sätt på arbetsmarknaden.

Särskilt noterar man på Österbottens NTM-centrals område det höga antalet permitterade. I slutet av september var antalet heltidspermitterade 2 574, vilket är en ökning med hela 670 procent jämfört med situationen för ett år sedan.

Situationen är ändå klart bättre än under den värsta perioden under coronavåren då över 6 000 personer var permitterade i Österbotten.

Andelen arbetssökande av arbetskraften i Österbotten och Mellersta Österbotten var den näst lägsta i Fastlandsfinland, eller 8,6 procent. Motsvarande andel i hela landet var 12 procent.

Till Österbottens arbets- och näringsbyrå anmäldes under september månad 2 111 nya lediga jobb, vilket är 170 fler eller 8,8 procent mer än vid motsvarande tidpunkt i fjol.

Arbetslösheten ökat i alla grupper

Samtidigt står det klart att arbetslösheten jämfört med situationen för ett år sedan har ökat i alla ekonomiska regioner och i alla yrkes- och åldersgrupper.

Arbetslösheten ökade i Vasa ekonomiska region med 1 875 personer, i Karleby ekonomiska region med 387 personer och i Jakobstadsregionen med 655 personer.

På området har Vasaregionen den högsta arbetslöshetsgraden och Sydösterbotten den lägsta.

Av de arbetslösa arbetssökandena var i slutet av september 2 260 under 30 år och 3 522 över 50 år. En stor del av de arbetslösa arbetssökandena var män, andelen uppgick till 61 procent.

Rubriken ändrad klockan 13:13 för att ge en korrektare bild av läget. Arbetslösheten är alltså hög jämfört med för ett år sedan, men lägre än i augusti.

Diskussion om artikeln