Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Jag är tacksam och stolt över min hemkommun" – Karleby får tack för beslut om prideflaggning

Från 2020
Kvinna i svart tröja.
Bildtext Maria Paananen har aldrig i vardagen i Karleby mött fördomar eller hårda ord från någon..
Bild: Privat.

Karlebybon Maria Paananen är gift med en kvinna och i nyfamiljen ingår också tre barn från tidigare äktenskap. För henne visar prideflaggan att alla människor oavsett hudfärg eller sexuell läggning är lika mycket värda. Därför är hon glad att Karleby kan tänka sig att flagga med annat än bara Finlands och stadens flaggor.

Stadsfullmäktiges beslut i måndags innebär att staden följer tidigare praxis kring flaggning. Alltså kan staden på begäran hissa flaggor som till exempel är symbol för ett företag eller en organisation, däribland priderörelsens regnbågsflagga.

- Mest är man kanske lite häpen över diskussionen. Att vi lever år 2020 och måste diskutera sådana här saker. Världen ändras långsamt, säger Paananen.

För Paananen är stadens beslut viktigt eftersom det visar att alla människor är välkomna och lika mycket värda.

- Hela pridetanken handlar om att alla är lika mycket värda oberoende av vad man har för hudfärg eller sexuell inriktning. Det handlar om mänskliga rättigheter och inte om att bara framhäva sexuella minoriteter. Det handlar om att de på samma vis som alla andra har rätt att finnas till.

Vad tycker du om motiveringen som en del politiker förde fram, att man bara borde flagga med Finlands och Karleby stads flaggor eftersom alla kan ställa sig bakom dem och de skapar inte klyftor eller delar upp folk?

- Kanske vi finländare överlag är lite dåliga på att hantera olikheter och sådant som väcker känslor. Det är en svår sak och frågan är också hur var och en uppfattar pride. Men det är viktigt att en gång i året lyfta fram den här saken, om det då är en eller två dagar eller under prideparaden, säger Paananen.

Regnbågsflagga
Bildtext Regnbågsflaggan innebär för Paananen att alla, oavsett hudfärg eller sexuell läggning, är lika mycket värda. Arkivbild..
Bild: Nora Engström / Yle

Karlebyborna tittar men säger inget

Paananen upplever att vardagen fungerar bra i Karleby.

- Var och en försöker vara artiga och politiskt korrekta. Jag har inte upplevt något sorts hot. Jag tycker att invånare i Karleby är rätt hyggliga i den här saken.

Visst möts Paananen och hennes maka av blickar om de går hand i hand på gatan.

- Men jag vet inte om det är för att det råkar vara två kvinnor eller om det skulle vara så oavsett om det är heterosexuella eller homosexuella som visar känslor offentligt i Österbotten eller i Finland överlag.

- Kanske det alltid väcker uppmärksamhet eller nyfikenhet att någon visar känslor offentligt.

"Barnen är fiffiga i den här frågan"

Barnen i familjen är 11, 12 och 13 år gamla. Föräldrarna försöker diskutera öppet med barnen och hittills verkar barnen inte ha mött på svårigheter på grund av familjesituationen.

- Våra barns generation är mycket öppnare och har väldigt bra tankar och är fiffiga när det gäller de här sakerna.

Hemma vill föräldrarna vara förebilder i hur man ska behandla sina medmänniskor.

- Vi försöker visa att alla människor är lika värda och att det viktigaste är hur man behandlar andra människor.

Har du någon hälsning till beslutsfattarna i Karleby?

- Jag är väldigt tacksam och lite stolt över att min hemkommun valde att visa att alla mänskor är lika värda. Och att de röstade för att man kan visa det under prideevenemanget och att man är villig att ta steget mot en öppnare värld.