Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Kinesiska Huawei och ZTE portas från svenska 5G-nät av säkerhetsskäl

Från 2020
Huawei-logon fotograferad på en mässa i Peking i augusti 2019.
Bildtext Huawei-logon fotograferad på en mässa i Peking i augusti 2019. Det svenska beslutet har fattats i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den svenska Post- och telestyrelsen bannlyser användning av utrustning från de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE i villkoren för den svenska 5G-auktionen. Också befintlig kinesisk utrustning för de aktuella frekvenserna måste fasas ut.

Den 10 november ska den svenska Post- och telestyrelsen (PTS) starta den första auktionen av 5G-frekvenser. Enligt det beslut som PTS offentliggjorde i dag får fyra sökande delta i auktionerna; Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt Teracom.

Men PTS har lagt fram villkor för dem som deltar i auktionen. De får inte använda sig av produkter från kinesiska Huawei eller ZTE.

"Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE", heter det i PTS:s pressmeddelande.

Det gäller alltså så gott som all infrastruktur i ett mobilnät: antenner och basstationer, transmissionsnät, drift- och underhållsnät för övervakning och styrning, och så vidare.

Också befintlig kinesisk utrustning ska fasas ut

"Om befintlig infrastruktur för centrala funktioner kommer att användas för tillhandahållande av tjänster i de aktuella frekvensbanden ska en avveckling av produkter från Huawei och ZTE vara genomförd senast den 1 januari 2025" står det också i PTS:s pressmeddelande.

Inte heller befintlig kinesisk utrustning får alltså användas för de frekvenser som de nya tillstånden avser och den utrustningen måste försvinna före 2025.

PTS kräver också att de centrala funktioner som ”är beroende av personal eller funktioner som är placerade i utlandet ska sådana beroenden avvecklas och, om nödvändigt, ersättas med funktioner eller personal placerade i Sverige” före 2025.

Ska skydda Sveriges säkerhet

PTS har utformat villkoren i samråd med svenska Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.

- Det är en del i den här processen som vi haft med säkerhetsmyndigheterna Säkerhetspolisen och Försvarsmakten där det har varit nödvändigt att ställa de här kraven för att man inte ska riskera att skada Sveriges säkerhet, säger Anna Beckius chef, för enheten för spektrumanalys vid PTS till Sveriges radio.

Flera länder, med USA i spetsen, har förbjudit Huaweis utrustning i utbyggnaden av 5G, eftersom Huawei och andra kinesiska storbolag anses ha nära kopplingar till det styrande kinesiska kommunistpartiet.

En av farhågorna är att Kinas regering kan stjäla viktig information med hjälp av de kinesiska telekombolagens teknik. Huawei har bestämt avvisat sådana påståenden.

Beslut av det slaget som Sverige nu fattat väntas gynna telekombolag som finländska Nokia och svenska Ericsson.

Källor. PTS, SR, SVT, Ny Teknik, Reuters