”Skulle VM ordnas i morgon skulle vi vara nära en stafettmedalj” – debutanttränaren Glenn Lindholm skruvar upp förväntningarna inför skidsäsongen
Vi ska upp på pallen rätt ofta den här vintern, slår landslagstränaren Glenn Lindholm fast i Yle Sportens intervju. Trots att uppladdningen överskuggats av stora frågetecken är skidlandslaget redo för säsongen 2020/21.
”Förväntansfull.”
Det ordet kommer upp direkt då Glenn Lindholm tar ställning till hur han ser på läget just nu. Världscupssäsongen kör i gång i slutet av november i Ruka och med en månad kvar håller landslaget ännu ett läger i Vuokatti.
– Det finns en ganska stor förväntan på den här säsongen även om ingen vet hur det kommer att bli till slut, säger han.
Det är självklart coronaviruspandemin Lindholm hänvisar till. Den andra vågen håller på att slå till på många håll runt om i världen och ingen vet hur säsongen egentligen kommer att utformas.
För landslagsverksamheten har pandemin ändå inte satt sin prägel så här långt, åtminstone i en negativ bemärkelse.
– Egentligen har läget underlättat många andra saker när det gäller träningen, säger Lindholm och förklarar:
– Man har kunnat fokusera på det väsentliga – träna, äta och framför allt vila tillräckligt. Vilan har till och med blivit bättre då man inte haft möjligheten att röra på sig allt för mycket. Men man följer ju också med allt som händer vid sidan om idrottsvärlden.
Bubblor? Inget problem
Trots att huvudfokus har legat på att utvecklas som skidåkare kan man inte gömma sig från allt annat som pågår, menar Lindholm.
– Visst har det varit svåra tider. Alla har anhöriga man tänker på och det finns i tankarna hela tiden. Varje gång man rör sig bland folk så finns tanken där.
Rent praktiskt kommer säsongen att vara väldigt annorlunda. Precis som i de flesta andra grenar som arrangerar tävlingsverksamhet under den rådande pandemin kommer landslagen att befinna sig i bubblor på tävlingsorterna.
– Det är vi vana vid, säger Lindholm och fortsätter:
– Vi är nu på det fjärde landslagslägret och varje gång har vi haft en egen bubbla. Vi bor, äter och tränar skilt från alla andra så gott det går. Men vi får se hur det ser ut sen när säsongen kör i gång i Ruka. Hur man lyckas med det hela där är förstås något man funderar på hela tiden.
"En lättnad" att fluorförbudet sköts upp
Men åtminstone har landslaget fått räta ut ett av frågetecknen inför säsongen: fluorvallan.
Det internationella skidförbundet Fis skulle egentligen introducera ett förbud för fluorvallor inför den stundande säsongen. Men då inget pålitligt test fanns till hands tidigare i oktober valde Fis – påskyndat av bland andra det finska och svenska skidförbundet – att skjuta upp förbudet med ett år.
– Det kom nog som en stor lättnad för idrottarna, berättar Lindholm.
– Nu kan de använda samma utrustning som tidigare och behöver inte tänka på det här. Vi testade ändå i princip bara med fluorfria vallor hela sommaren i skidtunneln.
Under testerna märkte landslaget att farten är märkbart sämre med fluorfria vallor. Enligt Lindholms uppskattningar tappade åkarna tio procent i fart med vallorna som de testade under sommaren.
På grund av den enorma skillnaden har flera åkare i de nordiska länderna öppet talat om en rädsla för att någon kunde ha använt de opålitliga testerna för att fuska.
– Det har varit precis likadant i Sverige och Norge. Vi har nära kontakt med dem och jobbat tillsammans för att se till att förbudet inte ska komma i kraft, säger Lindholm.
– Man har försökt ta fram fluorfria vallor, men jag vet inte hur bra man lyckats med det. Nu har man då ett år till att testa sig fram. Förhoppningsvis hittar man något inför säsongen 2022 – som ändå är en viktig OS-säsong.
"Det äldre gardet är i riktigt bra form"
Lindholm sticker inte under stol med att fokus redan åtminstone på någon nivå ligger på OS i Peking 2022. Men säsongen 2020/21 är inte betydelselös för det.
I februari arrangeras nämligen skid-VM i Oberstdorf – och där går Finland in för att ta flera medaljer igen.
– Det är klart att pallplaceringar intresserar i varje deltävling och inte minst i VM, säger Lindholm.
– Jag ser ju varje dag att damlandslaget och framför allt det äldre gardet är i riktigt bra form. Skulle man i morgon tävla om stafettmedaljer i Oberstdorf så skulle vi vara väldigt nära en sådan. Det ser bra ut, även om vissa idrottare har haft problem med sjukdomar och skador.
– Men det är smällar man får ta.
"Har ju sett varendaste stortävlingsstart"
På ett personligt plan är det inte bara VM som gör att säsongen är speciell för Lindholm. För Yle Sportens tidigare expertkommentator är det som bekant den första säsongen som landslagstränare.
Det klarnade i april att Lindholm tillsammans med Ville Oksanen kommer att bära huvudansvaret för just damlandslaget. Herrarnas tidigare ansvariga tränare Teemu Pasanen är ny chefstränare för hela landslagsverksamheten.
Även om Lindholm, som bland andra Sami Jauhojärvi konstaterade, var ett överraskningsnamn då tränarstaben presenterades anser han inte att steget varit överväldigande. Tvärtom.
– Jag har ändå sett så gott som varje stortävlingsstart i och med mitt jobb på Yle. Sedan har jag varit med de flesta, egentligen alla utan Laura Mononen, som tränare på junior-VM. Så alla åkare har varit bekanta från tidigare, säger Lindholm.
Efter något som kan klassas som ett magplask i VM i Seefeld listade Glenn Lindholm sex punkter som Finland borde göra bättre för att inte halka efter i utvecklingen allt för mycket. Vissa av dem har han redan sett till att implementera i verksamheten.
– Jag försöker upprätthålla ett lugn i landslaget, försöker se till att man ler tillräckligt ofta och att man trivs. Men också att träningen ska vara så kvalitativ som möjligt, att så många som möjligt är med och sparrar varandra framför allt på de tunga passen, säger han.
Efter en lyckad träningssäsong vågar han därför redan skruva upp förväntningarna.
– Jag skulle bli överraskad om vi inte på pallen rätt ofta den här vintern, avslutar han.
Världscupen i längdåkning kör i gång den 27 november i Ruka. Den första tävlingshelgen bjuder på sprint och 15 kilometer i klassisk stil samt 15 kilometer fritt som jaktstart den avslutande tävlingsdagen.
Yle sänder världscupssäsongen 2020/21 med svenska kommentatorer både i tv och på Arenan.
Skidlandslaget säsongen 2020/21
Damer:
Joensuu Jasmi
Korva Anita
Kyllönen Anne (A)
Kähärä Jasmin
Lylynperä Katri (A)
Matintalo Johanna (A)
Mononen Laura (A)
Niskanen Kerttu (A)
Nissinen Vilma
Piippo Eveliina
Pärmäkoski Krista (A)
Herrar:
Haarala Juuso
Hakola Ristomatti (A)
Hyvärinen Perttu (A)
Lepistö Lauri
Mikkonen Juho
Mäki Joni (A)
Niskanen Iivo (A)
Suhonen Verneri (A)
Vuorela Markus
Vuorinen Lauri (A)