Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finnairs uppsägningar kan påverka Vasa och Karleby-Jakobstad flygplatser: "Det blir ett jätteproblem i höst om inte flygen kommer igång ordentligt"

Från 2020
Resenärer på Vasa flygplats.
Bildtext Just nu är det enbart Finnair som flyger reguljärt till och från Vasa flygplats. I november ska Finnair återuppta trafiken till och från Karleby-Jakobstad flygplats. Samtidigt varslar Finnair om uppsägningar. Arkivbild.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Att Finnair väljer att säga upp 600 personer i Finland kan ha inverkan på flygplatserna i Vasa och Kronoby. Men exakt hur stor inverkan är svårt att säga i nuläget.

I Vasa säger flygplatschef Petri Lampi att det inte har någon direkt effekt på Vasa flygplats efterson Finnair inte har egen personal på flygplatsen.

Kan det påverka avgångarna?

- Det är sen en helt annan sak, jag kan inte utvärdera det och inte kan jag heller se att det skulle ha någon direkt följd för flygplatsen, säger Lampi.

För tillfället flyger Finnair till och från Vasa endast tre dagar i veckan. Hittills har det varit måndag, fredag och söndag men i november ändras det till tisdag, fredag och söndag.

Petri Lampi, chef på Vasa flygplats.
Bildtext Petri Lampi på Vasa flygplats kan inte säga något om hur flygtrafiken kommer att se ut framöver. Arkivbild.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

På Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia hoppas Jarl Sundqvist att det inte påverkar Jakobstadsregionen överhuvudtaget.

Finnairs flygtrafik till och från Karleby-Jakobstads flygplats har stått stilla de senaste månaderna men den ska återupptas två dagar i veckan från och med november.

För flygtrafiken på triangelrutten mellan Kronoby, Kemi och Helsingfors står Norra som i sin tur anlitas av Finnair.

- Vi har fått löfte om att flygen startar på nytt i början av november och jag räknar med att de kommer igång enligt plan, säger Sundqvist.

Företagen är beroende av flyg vidare från Helsingfors

På kort sikt tror inte Jarl Sundqvist att Finnairs uppsägningar påverkar Jakobstadsregionen.

Men på lång sikt?

- Vi är väldigt beroende av att vi har goda förbindelser till Helsingfors och väldigt beroende av att vi har förbindelser med Finnair från Helsingfors ut till världen. Minskar personalen kan man tro att utbudet också kommer att minska. På lång sikt kommer vi att se förändringar, hur stora de blir och hur stora verkningarna blir för vår del kan jag inte svara på just nu, säger Sundqvist.

En man med glasögon står i ett kontor och tittar in i kameran
Bildtext Jarl Sundqvist på Concordia hoppas att Finnairs avgångar inte påverkar Karleby-Jakobstads flygplats. Efter ett långt uppehåll ska Finnair börja flyga till och från Karleby-Jakobstad i november.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Enligt Sundqvist har det varit ett problem att det varit stopp på rutten till och från Karleby-Jakobstad under några månaders tid. Men o andra sidan har det också varit begränsningar i resande vidare från Helsingfors.

- Men nog kommer vi att se att det blir ett jätteproblem nu i höst om inte flygen kommer igång ordentligt.

Vasa flygplats fungerar trots permitteringar

För tillfället är det bara taxiflyg och privata flyg som trafikerar på Karleby-Jakobstads flygplats. Till och från Vasa flygplats är det bara Finnair som flyger, inga övriga flyg- eller resebolag trafikerar.

Hur ser det ut med den egna personalen på flygplatsen?

- De är permitterade, eftersom vi har så liten trafik fortsätter permitteringarna tillsvidare, säger Petri Lampi på Vasa flygplats.

Lampi vill inte sia något om framtiden, han säger att det är svårt att försöka sig på en gissning i den situation som vi befinner oss i.

- Min förhoppning är förstås att flygen återupptas så småningom men det är fast i så många saker och vi som flygplats kan inte påverka det utan det är flygbolagens sak, säger Lampi.

Klarar ni er?

- Vi klarar nog den operativa verksamheten, visst går det färre flyg än vanligt men vi lyckas nog upprätthålla den operativa verksamheten då den behövs, säger Lampi.

Yle Österbotten har inte lyckats nå flygplatschef Ari Nääppä på Karleby-Jakobstads flygplats i Kronoby.

Diskussion om artikeln