Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bara var fjärde aktiesparare är kvinna – av de kvinnor som sparar är de unga kvinnorna i majoritet

Från 2020
Uppdaterad 22.10.2020 10:42.
Studerande Emilia Donner
Bildtext Studerande Emilia Donner, 22 år, nappade direkt på möjligheten att öppna ett aktiesparkonto i början av året.
Bild: Laura Oksanen

Bara 25 procent av dem som öppnat ett aktiesparkonto i år är kvinnor. Enligt Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri tar kvinnor färre risker och har lägre inkomster än män, vilket leder till att de investerar mindre. Men det här vill hon ändra på.

Bara var fjärde kvinna aktiesparar – av de kvinnor som sparar är de unga kvinnorna i majoritet

2:26

En lagändring i början av året gör det möjligt för den som placerat pengar i aktier att få vinst på dem utan att genast behöva betala skatt på vinsten

Om man får vinster kan man alltså återinvestera pengarna så länge de är kvar på aktiesparkontot. Skatt betalas först då man tar ut pengar från kontot.

Studerande Emilia Donner, 22 år, är en av dem som köpt aktier. Hon öppnade ett aktiesparkonto direkt då det var möjligt.

Enligt henne är det ett intressant och enkelt sätt att spara.

– Det underlättar att man inte behöver fundera på beskattningen direkt. Speciellt då jag är ung och inte har så mycket erfarenhet av aktiesparande är det skönt att inte behöva fundera på många olika faktorer samtidigt, utan man kan prova sig fram istället.

Många nya aktiesparare sen årsskiftet

Enligt statistik från september har över 120 000 finländare öppnat ett aktiesparkonto i år. Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri säger att det är mer än man förväntade sig.

– I vår uppskattning hade vi räknat med cirka 100 000 nya konton. Nu tror vi att de kan bli så många som 150 000 vid årets slut.

Cirka 28 procent av dem som öppnat ett aktiesparkonto är sådana som inte har någon form av aktiekonto från förut, alltså nya investerare.

Lounasmeri tycker det är en positiv sak.

– Aktiesparkonton är ett enkelt sätt att börja placera pengar. Man kan inte överföra gamla aktieinnehav till ett aktiesparkonto, vilket gör att det uppmuntrar människor som inte har tidigare aktieinnehav att öppna ett.

Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri
Bildtext Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri är glad över det stora intresset för aktiesparkonton.
Bild: Tuomas Pietinen

Unga kvinnor är mer intresserade att aktiespara

Bara 25 procent av dem som öppnat ett aktiesparkonto i år är kvinnor.

Enligt Lounasmeri visar undersökningar att kvinnor tar färre risker och att de har lägre inkomster än män, vilket leder till att de investerar mindre.

– Jag vill såklart att fler kvinnor ska aktiespara. Det är viktigt med både kvinnor och män som aktieägare i börsnoterade företag, eftersom det är ägarna som har beslutanderätten och kan påverka företagen.

Lounasmeri tycker att det därför borde pratas mer om pengar och sparande i vårt samhälle. Hon tycker att man exempelvis i skolan kunde lära ut hur man gör en spar- och investeringsplan.

“Sociala medier har en stor roll”

Största delen av de kvinnor som öppnat ett aktiesparkonto är i åldern 18–39.

Emilia Donner tror att det sakta men säkert håller på att ske en förändring i särskilt unga kvinnors sätt att förhålla sig till aktiesparande.

– Jag tror att sociala medier haft en stor roll här. Via dem har man kunnat presentera aktiesparande på ett attraktivt sätt och på det sättet fått unga kvinnor att intressera sig för ämnet.

Studerande Emilia Donner
Bildtext Emilia Donner vill uppmuntra alla att våga prova på aktiesparande: "Man vet kanske inte hur det fungerar i början, men man listar nog ut det efter en stund"
Bild: Laura Oksanen

“Det är alltid ett bra beslut att sätta sig in i sin egen ekonomi”

Emilia Donner tycker att man borde avdramatisera aktiesparandet.

– Jag tror det handlar om att ändra attityden till att placerar sina pengar i aktier, att istället se det som normalt och som en viktig del av långsiktigt sparande. Såklart det finns risker, men man tar också risker i andra områden av sitt liv. Jag tror att det alltid är ett bra beslut att sätta sig in i sin egen ekonomi.

Donner är nöjd med beslutet att öppna ett aktiesparkonto och uppmuntrar därför alla, även unga, att öppna ett.

– Det är lättare än man tror. Det är bara att öppna ett konto, vilket man ofta kan göra på nätet och sen kan man direkt köpa sin första aktie. En nybörjare vet kanske inte hur det fungerar i början, men man listar nog ut det efter en stund!

Du äger antagligen inte aktier – men du borde - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln