Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Thrillerserien White wall som spelats in i Finland är inget vanligt nordiskt drama: "Kopierar inte andra utan går sin egen väg"

Från 2020
Fem personer står i tjocka vinterjackor nere i gruvan. På bilden Said (Ardalan Esmaili), Lars Ruud (Aksel Hennie), Helen (Vera Vitali), Magnus (Mattias Nordkvist) & Atte (Eero Milonoff).
Bild: SVT / Mitro Harkonen Fire Monkey / Nice Drama / Moskito

I november 2018 var det full fart i Pyhäjärvi i Norra Österbotten. Ett filmteam på över 50 personer fanns på plats för att spela in White wall, tv-serien som skulle bli Finlands dyraste genom tiderna. Men viktigare än budgetens storlek är berättelsens omfattning.

Världens största slutförvaringsplats för kärnavfall håller på att färdigställas i en nedlagd gruva och i samband med sprängningsarbetet inträffar en oförutsedd explosion.

När olycksplatsen i det flera miljarder år gamla urberget undersöks hittas en bit av en vit vägg. Det finns ingen logisk förklaring till dess existens.

Yles och SVT:s första stora samproduktion, White wall, är inget typiskt finländskt eller nordiskt drama. I berättelsen finns element både från thriller och sci-fi.

På plats fanns också en psykiatrisk sjukskötare, om det skulle ha varit så att arbetet i tunnlarna skulle ha framkallat ångest.

Aleksi Salmenperä, regissör

Händelserna utspelar sig i Sverige, inspelningarna är gjorda i Finland

Regissör Aleksi Salmenperä berättar att inspelningar i en gruva kräver en lång rad specialarrangemang. Resan från markytan och 700 meter ner tog över en halv timme. Väl framme var det becksvart, fuktigt och varmt.

För filmteamet hade man byggt ett skilt säkerhetsrum som via schaktet försågs med frisk luft. Rummet var det enda stället där teamet kunde vistas utan hjälm och skyddsglasögon eftersom taket förstärkts med betong.

- På plats fanns också en psykiatrisk sjukskötare, om det skulle ha varit så att arbetet i tunnlarna skulle ha framkallat onödig ångest.

På bilden en man med pannlampa intill den vita väggen nere i gruvan.
Bildtext I den övergivna gruvan hittas en vit vägg som verkar fortsätta i det oändliga.
Bild: Alvi Pakarinen / Fire Monkey / Nice Drama / Moskito

Trots de utmanande förhållandena valde man att filma alla scener som utspelar sig i gruvan i sin autentiska miljö i stället för i studio. Den autentiska och mystiska spänningen förmedlas på så sätt också till tittaren.

- Vi hittade en fantastisk inspelningsplats i Pyhäsalmi-gruvan och de kringliggande områdena. Platsen fungerar fint för serien och vi fick också mycket hjälp av människorna i Pyhäjärvi, berättar ansvarige producenten Roope Lehtinen.

White wall utspelar sig i ett fiktivt gruvsamhälle i norra Sverige, men serien är inspelad i Finland med några få undantag. Också största delen av produktionsteamet bestod av finländare.

Förutom i Pyhäjärvi har serien också spelats in i Idensalmi, Helsingfors och Stockholm.

Internationella skådespelare varvat med inhemska stjärnor

Följden av explosionen blir tre dödsoffer och gruvans chefsgeolog Helen (Vera Vitali) skadas allvarligt.

Projektledaren Lars (Aksel Hennie) vägrar tro på att något oförklarligt inträffat och bestämmer sig därför för att dölja upptäckten tills man fått reda på vad den vita väggen egentligen är.

Lars tvingas också ljuga kring orsakerna till olyckan för gruvans säkerhetschef Atte (Eero Milonoff) och för storföretaget ECSO som äger projektet.

Bild ur serien White wall som föreställer Astrid (Anna Paavilainen) & Jonas.
Bildtext Anna Paavilainen spelar miljöaktivisten Astrid som är skeptisk till förvaringen av kärnavfall.
Bild: Alvi Pakarinen / Fire Monkey / Nice Drama / Moskito

I huvudrollerna ser vi Vera Vitali, som tidigare bland annat medverkat i serien Bonusfamiljen, och Aksel Hennie som bland annat setts i filmen The Martian.

Utöver svenska och norska skådespelare medverkar också inhemska Eero Milonoff och Anna Paavilainen.

Också Milonoffs och Paavilainens karaktärer talar huvudsakligen svenska. För Paavilainen var det en sporrande utmaning att arbeta på svenska.

- När du agerar på ett främmande språk måste du igen fokusera på grunderna och på sätt och vis måste man lära sig hela skådespelandet på nytt. Man får en känsla av hjälplöshet och sårbarhet, vilket också kan vara en positiv sak.

En serie som sticker ut i sin enkelhet

Efterfrågan på nordiskt drama har växt de senaste åren i takt med att streamingtjänsternas popularitet ökat. White wall skiljer sig ändå från det övriga utbudet.

Enligt Lehtinen är serien osedvanligt avskalad och lokalt förankrad, i förhållande till sin genre och stil.

- Vi tror dock att serien kommer att visas på bred front över hela världen.

- Serien kopierar inte andra utan går sin egen väg, berättar Aleksi Salmenperä som står bakom seriens ursprungsidé.

- Det här är inte en serie som börjar med att kroppen av en ung kvinna hittas stympad i ett kärr.

Serien visades i Sverige i september 2020 och fick ett huvudsakligen gott mottagande.

Lehtinen berättar också att serien sålts till ett flertal länder, trots att man bara befinner sig i startgroparna när det gäller den internationella försäljningen.

I Finland finns filmskapare som håller internationell klass

Samu Reijonen, producent

- Serien är ett bra exempel på att det i Finland finns filmskapare som håller internationell klass. Det här hjälper förstås också inhemska program att nå en internationell marknad, konstaterar seriens producent Samu Reijonen.

White wall är en av de dyraste finländska produktionerna genom tiderna. Men viktigare än budgetens storlek är berättelsens omfattning. I serien konfronteras tittaren med livets stora frågor.

Samtidigt som människorna måste hitta lösningar på de problem man själv skapat med slutförvaring av kärnavfall, så tvingas man också inse sin begränsade kunskap om naturen och universum.

Långt inne i den övergivna gruvan lurar ett mysterium som kan komma att förändra världen för alltid.

- Även om vi (produktionen bakom serien) inte till en början visste hur läget i världen skulle vara hösten 2020 så känns dess teman nu viktigare än någonsin, konstaterar Lehtinen.

White wall är en samproduktion mellan SVT och Yle och den åttadelade serien publiceras i sin helhet på Yle Arenan 13.11.2020. I Yle TV1 visas serien söndagar klockan 21.00 med start 15.11.2020.

Se trailern för serien:

Trailer: White wall - Är en del mysterier bättre att lämna olösta? - Spela upp på Arenan

Regi: Aleksi Salmenperä och Anna Zackrisson
Koncept: Aleksi Salmenperä, Mikko Pöllä och Roope Lehtinen
Huvudförfattare: Mikko Pöllä
Manus: Aleksi Salmenperä, Lisa Ambjörn, Laura Suhonen, Björn Paqualin och Timo Varpio
Ansvariga producenter: Roope Lehtinen, Sohja Hermele, Alexander Tanno, Anna Croneman (SVT) och Jarmo Lampela (Yle)
Producenter: Samu Reijonen (Yle), Marcos Hellberg (SVT), Hanna Vuorinen, Mari Kinnunen och Anna Knochenhauer
I rollerna: Aksel Hennie, Vera Vitali, Eero Milonoff, Ardalan Esmaili, Anna Paavilainen, Mattias Nordkvist m.fl.

Serien har producerats av Fire Monkey Oy och Nice Drama Ab för SVT och Yle.

---------------
Texten är en översättning/versionering av Ulla Broholms artikel Suomessa kuvattu jännityssarja White Wall ei ole tavanomainen pohjoismainen draama – “Sarja ei matki muita vaan hiihtelee omia latujaan”. Översättningen är gjord av Daniel Nylund.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln