Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dopningskontrollant tog fel på dörrar – världsmästaren Salwa Eid Naser undviker avstängning

Från 2020
Uppdaterad 26.10.2020 11:33.
Salwa Eid Naser med Bahrains flagga bakom ryggen.
Bildtext Salwa Eid Naser är fri att tävla igen.
Bild: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Världsmästaren på 400 meter Salwa Eid Naser riskerade en avstängning för dopningsbrott då hon hade tre missar i sin vistelserapportering. Internationella friidrottsförbundet har granskat ärendet och strukit en miss vilket gör att Eid Naser är fri att tävla igen.

Salwa Eid Naser slog friidrottsvärlden med häpnad då hon vann VM-guld på 400 meter i Doha förra hösten, och noterades för den tredje snabbaste tiden på distansen.

I början av juni stängdes Eid Naser av tillsvidare på grund av brister i vistelserapporteringen och riskerade en avstängning på upp till två år.

Internationella friidrottsförbundets disciplinära domstol har nu granskat ärendet och friat Eid Naser. Hon frias bland annat på samma grunder som Christian Coleman gjorde inför VM i Doha.

Eid Naser hade misslyckat med att föra in information om var hon befann sig för ett test den 16 mars 2019, men på grund av en teknikalitet räknades det som en miss den 1 januari.

Hon hade sedan två bekräftade missar som var den 12 mars 2019 och 24 januari 2020.

Domstolen valde också att stryka en miss som inträffade den 12 april 2019. Dopningskontrollanten hade först fått fel adress men kunde sedan lokalisera huset där Eid Naser bodde.

Väl inne i huset hade kontrollanten knackat på fel dörr. I stället för Eid Nasers lägenhet stod kontrollanten och väntade utanför en dörr som ledde till ett förråd. Kontrollanten hade heller inget korrekt telefonnummer till Eid Naser.

Därmed hade Salwa Eid Naser inte tre missar under en period på tolv månader och frias helt.

– Det var en serie händelser som skulle ha varit komiska om konsekvenserna inte varit allvarliga. Det här var ett fall på gränsen och vi hoppas att idrottaren tar lärdom, skriver domstolen.

Antidopningsorganisationen AIU som drivit ärendet kan överklaga domen till idrottens skiljedomstol Cas. Det måste i så fall ske inom 30 dagar.