Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Matti Apunen blir Yles nya styrelseordförande

Från 2020
EVA:s vd Matti Apunen
Bildtext Matti Apunen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Matti Apunen blir Yles nya styrelseordförande från och med våren 2021. Beslutet har godkänts av bolagets förvaltningsråd.

Apunen är magister i samhällsvetenskaper och har tidigare jobbat som direktör för Näringslivets delegation EVA 2010-2019 och som ansvarig chefredaktör på Aamulehti 2000-2010. Han är arbetslivsprofessor vid Tammerfors universitet.

"Apunen har en bred och mångsidig syn på samhället och mediebranschen. Han har erfarenhet av att leda såväl ett medieföretag som en expertorganisation. Förvaltningsrådet uppskattar också Apunens kännedom om universitetsvärlden", säger Arto Satonen, ordförande för Yles förvaltningsråd i ett pressmeddelande.

Apunen efterträder styrelseordförande Thomas Wilhelmsson, juris doktor, som varit ordförande sedan 2015.

Yles styrelse består av minst fem och högst åtta ledamöter, som inte får vara medlemmar i förvaltningsrådet eller tillhöra bolagets övriga högsta ledning.

Styrelsens ledamöter utses av förvaltningsrådet. I nuläget sitter följande personer i styrelsen: ordförande Thomas Wilhelmsson, vice ordförande och direktör för HR, kommunikation och samhällsansvar Katri Viippola, verkställande direktör Paulina Ahokas, verkställande direktör Kai Huotari, sakkunnig Lauri Kontro, verkställande direktör Pauliina Mäkelä och Senior Advisor Sirpa Ojala. Redaktör Arto Nieminen är personalens representant.

Bolagets styrelse ska representera en tillräckligt mångsidig sakkunskap och båda språkgrupperna. Styrelsens ordförande och vice ordförande utses av förvaltningsrådet. Mandatperioden för en styrelseledamot är ett kalenderår.

Diskussion om artikeln