Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Forskaren Siv Sandberg om kommundirektörsfrågan på Kimitoön: "Pahta såg saker på ett annorlunda sätt än vad vi är vana med"

Från 2020
Uppdaterad 20.10.2020 18:49.
Siv Sandberg.
Bildtext Forskaren och universitetsläraren Siv Sandberg.
Bild: Yle/Lina Frisk

Anneli Pahta jobbade sin sista dag som kommundirektör på Kimitoön i måndags. Forskaren och universitetsläraren Siv Sandberg ger sin syn på processen och varför hon tror att Pahta kan ha väckt misstroende.

För att bättre förstå de omständigheter som finns för kommundirektörer i Åboland gäller det att se tillbaka på den tid då det fanns åtta kommuner och kommundirektörer i Åboland. Då hade de åboländska kommundirektörerna en stark koppling till orten och en gemensam syn på hur Åboland skulle styras och de här värdena fanns kvar då man bildade de nya kommunerna.

– Anneli Pahta är den första kommundirektören som inte har sina rötter på orten. Vi har märkt att hon har andra referenser och har sett saker på ett annorlunda sätt och sökt lösningar på andra sätt, än vad traditionella åboländska kommundirektörer skulle ha gjort, säger Sandberg.

Öppenhet en fördel

Sandberg tror också att Pahtas professionella bakgrund i sakkunniguppdrag har påverkat hur hon hanterat olika frågor.

– Pahta har en väldigt stor tro på kunskapens makt och att ta fram olika alternativ. I de här frågorna har hon ibland krockat med en politisk kultur som vill ha tydliga svar och tydliga lösningar och inte vill hålla så många dörrar öppna, säger Sandberg.

Alla kommundirektörer har både bättre och sämre sidor. När det gäller Pahta tycker Sandberg att hennes öppenhet varit en fördel.

– Hennes öppenhet inför olika alternativ och förmågan att se saker utifrån har på många sätt varit nyttigt för hela Åboland, säger Sandberg.

Siv Sandberg: "Anneli Pahta var en sakkunnig kommundirektör som krockade med den politiska kulturen"

12:35

Direktörsavtal går före misstroende

På Kimitoön diskuteras det om det borde ha varit fullmäktige som skulle ha fattat beslutet om det finns förtroende för kommundirektören istället för kommunstyrelsen. Sandberg påpekar ändå att direktörsavtalet kör över paragrafen om misstroende.

– I somras fanns ett fall i Sodankylä som är ganska identiskt med det här. Då valde kommundirektören att aktivera direktörsavtalet och den frågan avgjordes i styrelsen, säger Sandberg.

Sandberg påpekar ändå att även om det här förfarandet är vanligt, kan en juridisk prövning leda till ett annat resultat.

När det gäller direktörsavtalet kommenterar Sandberg att de allra flesta kommundirektörer har ett avtal där de får en lön för 6-12 månader, just på grund av att de kan bli uppsagda på kort varsel.

"Politik handlar också om förtroende"

Gällande lokalpolitiker som ifrågasätter finns det både bra och mindre bra sidor. Det är bra att det finns någon som ifrågasätter och ser till att allt sköts på rätt sätt, men samtidigt kan det vara värt att fundera på hur långt det är värt att driva en sak.

– Det är viktigt att följa de juridiska spelreglerna, men politik handlar också om förtroende och att man kan lita på var man har varandra. När man alltför mycket går till det juridiska, tär det också på relationen mellan människor, säger Sandberg.

Diskussion om artikeln