Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi drunknar i nya saker då allt bara produceras nytt. Jag blev trött på det" - klädotek och lyxloppisar lockar klimatsmarta modemedvetna

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt

Allt fler vill göra miljövänligare val med sina kläder. Man måste inte köpa nytt. Istället kan man vara klimatsmart och låna kläder eller köpa begagnat.

Åbobon Lotta Palmgren är en ivrig klädlåntagare. Ungefär varannan vecka besöker hon klädoteket Vaatepuu.

- Jag använder ganska mycket kläder till olika saker, och nu behöver jag inte köpa så mycket, utan jag lånar härifrån, säger Palmgren.

På klädoteket lånar du kläder på samma vis som du lånar böcker på biblioteket.

Helena Opas och Lotta Palmgren går igenom kläder i butiken Vaatepuu
Bildtext Lotta Palmgren och Helena Opas funderar på hurdana kläder som passar till årstiden.
Bild: Arash Matin / Yle

Du kan låna kläder en gång för någon speciell tillställning. Eller som medlem kan du låna kläder varje vecka eller mer sällan för en längre tid. Avgiften bestäms enligt på vad du behöver.

Kläder av finska designer

Företagare Helena Opas har klädoteket i samma utrymmen där det säljs lokala, ekologiska designprodukter.

- Alla kläder i klädoteket ägs av Vaatepuu. Ägaren Soile-Maria Linnemäki skaffar kläderna från olika finska designer, och var fjärde månad byts vår kollektion. De här kläderna skickas till Helsingfors, och vi får nya kläder därifrån hit, säger Opas.

klädbutik
Bildtext Finsk design lånas ut men säljs också.
Bild: Arash Matin / Yle

Eftersom Vaatepuu är en klädotek-kedja kan du låna kläderna exempelvis i affären i Åbo, och lämna tillbaka dem i Träskända, Tammerfors, Helsingfors eller Jyväskylä.

Den här gången söker Palmgren en klänning som skulle passa till en fest, men inte för fin fest. Samtidigt har hon tänkt ha den på vardagen och på jobbet.

Klädoteket får Palmgren att våga tänka annorlunda

Opas och Palmgren går runt bland klänningarna, men också bland smycken och andra accessoarer, och funderar på vad som skulle passa bäst just nu.

Kanske en färggrann festklänning som matchar höstens färger? Eller en vardagsklänning och stora örhängen? De hör till Palmgrens favoriter just nu.

Palmgren medger att hon ändrat klädstil tack vare klädoteket, vågat prova mer färger.

- En bra sak med klädoteket är att risken att köpa "fel kläder" minskar. Som den gula tröjan som jag lånade senast. Jag provade den hemma och den kändes fel. Så nu vet jag att den ska jag i alla fall inte köpa, eller låna fler gånger, säger Palmgren.

Är det däremot något plagg som känns rätt kan hon istället förlänga lånetiden.

Lotta Palmgren tittar på sig själv i spegeln och håller upp ett klädplagg
Bildtext Lotta Palmgren fastnade för en klänning med Muminmotiv.
Bild: Arash Matin / Yle

Nyttan med ett klädotek är att du inte behöver äga kläder, utan du delar dem med andra och får efter några månader välja ur en ny kollektion.

Hemlig strategi avslöjas

Vill du däremot behålla kläderna kan loppmarknader och secondhandbutiker vara ett lämpligare alternativ, för i dag kan du ofta fynda många olika märkesvaror i dem.

- Vi drunknar ju i nya saker i samhället då allt bara produceras nytt. Jag blev trött på det, så nu har jag redan i tio år hållit på med second hand, säger secondhand-entusiasten Minna Seppälä.

Minaa Seppälä plockar ut begagnade kläder ur bilen som hon ska sälja
Bildtext Minna Seppälä är en ivrig besökare i secondhandbutiker.
Bild: Arash Matin / Yle

Seppälä är ivrig både med att köpa och sälja kläder. Hon kommer regelbundet med en eller flera kassar med kläder till secondhandbutiker, och hon har en egen strategi då hon för kläder att säljas. Hon siktar in sig på lönedagar eller då folk får studiestöd och har råd att handla.

Låt kläderna cirkulera

I de flesta secondhandbutiker kan försäljaren välja hur de vill sälja sina kläder. Antingen kan du välja att själv prissätta och hänga fram dina varor eller så kan du låta butiken göra det åt dig, mot en högre provision.

- Om du väljer all inclusive, så räcker det med att föra kläderna till butiken. Då bestämmer vi här i butiken priset, och vi sätter upp varorna, säger försäljaren Eva Tiitta.

Men idén är densamma - att låta kläderna cirkulera.

Minna Seppälä går igenom kläder
Bildtext Eva Tiitta sätter fram nya kläder först då det finns utrymme på räckena.
Bild: Arash Matin / Yle

Fastän det heter secondhandbutik, så finns det ibland helt nya, oanvända kläder som säljs - till och med med prislappen kvar.

Allt på loppis behöver inte vara billigt men nog ett fynd

Minna Seppälä

Seppälä går runt bland räckena i butiken, och hittar kläder helt i nyskick. Hon köper gärna märkesvaror här, till och med hellre än i klädbutiken.

- Allt på loppis behöver inte vara billigt men nog fynd. Om du hittar ett par nya stövlar som har kostat 200 och nu kostar 80 euro så är det ett fynd, säger Seppälä.

Den traditionella loppistanken håller på att försvinna

En del secondhandbutiker har kritiserats för att de har så dyra kläder. En idé med loppmarknader är att den som har ont om pengar skulle kunna köpa sig kläder billigt, men i dag finns allt fler secondhandbutiker som satsar på kvalitet.

- Här finns märkeskläder och också lite billigare saker. Det beror på vad kunderna hämtar till försäljning, säger Tiitta.

- Den traditionella loppistanken att man sätter sina kläder och söndriga saker i högar på hyllor, den börjar försvinna, säger Seppälä.

Minna Seppälä vid kassan
Bildtext Minna Seppälä skulle vilja se lyxloppisar också i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Seppälä hoppas att vi också i Åbo skulle få hit lyxloppisar av den typ som finns i Stockholm. Hon har till och med lekt med tanken att öppna en egen secondhandbutik med sin egen nisch i Åbo.

Diskussion om artikeln