Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Philadelphiaväljare köade i timmar utanför vallokalen för att lägga sin röst: “Det är säkrast att få det gjort i god tid”

Från 2020
Uppdaterad 21.10.2020 06:49.
Väljare i Philadelphia utanför vallokal.
Bildtext Anaje Brinkley (t.v), Marquise Cruz och Emily Menta stod i kön för att förhandsrösta i Philadelphia.
Bild: Yle/Ville Hupa

En och annan finländare skulle förmodligen ha tvekat om de visste att de var tvungna att köa i flera timmar för att få rösta i ett politiskt val. Men det är vad 22-åriga Anaje Brinkley och de jämnåriga vännerna Marquise Cruz och Emily Menta gjort.

Philadelphia, Pennsylvania

– Två, eller kanske två och en halv timme har vi köat. Jag är trött, men det är värt det säger Brinkley.

Femtiotalet personer står i kön – mestadels med coronasäkra avstånd till varandra – som går längs med den jättelika skolbyggnaden i centrala Philadelphia.

Väljare köar för att förhandsrösta i Philadelphia den 19 oktober 2020.
Bildtext Lugn stämning. Ett femtiotal personer köade utanför en av vallokalerna i Philadelphia.
Bild: YLE/Ville Hupa

Förhandsröstandet i Philadelphia går i praktiken ut på att människor lämnar in sina valsedlar personligen i stället för att skicka dem per post.

Hittills har rekordmånga amerikaner röstat på förhand i den pågående valrörelsen. När den här artikeln skrivs beräknas över 30 miljoner amerikaner redan ha röstat, vilket slår alla tidigare rekord.

Coronapandemin är en stor orsak, men också andra skäl finns. Frågetecknen kring poströstandet och en utbredd uppfattning – både bland demokrater och bland republikaner – om att insatserna är höga i årets presidentval bidrar till intresset.

Emily Menta är misstänksam. Hon vill vara säker på att hennes röst – som går till Joe Biden – räknas och därför är hon ute i god tid.

– Det känns som att någon form av valfusk kan ske. Till exempel om myndigheterna underkänner en röst bara för att de vill ha ett annat valresultat. Det känns säkrast att få det hela fixat i god tid.

Menta stödde senatorn Bernie Sanders i primärvalet och säger att hon ursprungligen inte hade tänkt rösta men att det vore “själviskt” att inte använda sin rösträtt.

“Jag röstar hellre på en potatis än på Trump”

Både Brinkley, Menta och Cruz säger sig rösta på Joe Biden. Philadelphia är solid demokratisk mark, såsom många storstäder i USA.

I valet 2016 röstade 82 procent av stadens väljare på demokraten Hillary Clinton.

Det räckte som bekant inte till seger i Pennsylvania, då Donald Trump vann den viktiga vågmästardelstaten med drygt 40 000 röster, mycket tack vare ett starkt väljarstöd i de rurala områdena.

Nu har Joe Biden ett försprång på 5–6 procentenheter till Trump i de senaste mätningarna i Pennsylvania.

Två väljare utanför vallokal i Philadelphia.
Bildtext Bidenväljare. Michael Oscapinski (t.h) har alltid röstat demokratiskt. Bredvid honom står Greg Howard.
Bild: Yle/Ville Hupa

I mitten av kön står Michael Oscapinski som säger sig vara född och uppvuxen i Philadelphia och beskriver sig som livslång demokrat.

Han är sjukpensionär och ser hälsovården som den viktigaste valfrågan. Men mest handlar det om att “rösta ut” den sittande presidenten.

– Jag röstar hellre på en potatis än på Trump.

Oscapinski berättar att hans farföräldrar emigrerade till USA och Philadelphia från Polen. Trumps stränga invandringspolitik och hårda ord om invandrare känns provocerande, tycker Oscapinski.

– Det är äcklande. Att vi burar in barn vid den mexikanska gränsen gör mig ursinnig. Dessutom behöver vi invandrare. Varje restaurang i Philadelphia skulle vara tvungen att stänga om vi inte hade papperslösa invandrare som jobbar vid dem.

Det är förstås en överdrift, men innehåller ett korn av sanning. Upp till en fjärdedel av Philadelphias invandrarbefolkning beräknas arbeta inom restaurang- och turistnäringen.

Högsta domstolen: Poströster i Pennsylvania räknas om de skickas senast på valdagen

Måndagen var den sista dagen för invånare i Pennsylvania att registrera sig. De som inte hann göra det, kan inte längre rösta i årets presidentval.

I måndags kom också ett annat betydande beslut, då USA:s högsta domstol beslöt att förlänga tidsfristen för hur länge poströster kan räknas i delstaten. Enligt beslutet kan röster som postas in senast på valdagen och anländer senast tre dagar efter valdagen ännu godkännas.

Beslutet, som togs med rösterna 5 mot 3, ses som en seger för demokraterna, då demokratiska väljare i betydligt större utsträckning än republikanerna gått in för att poströsta.

Efter tre timmar i väljarkön: dags för kaffe och mat

Efter nästan tre timmar av köande och väntan har Anaje Brink, Marquise Cruz och Emily Menta röstat.

22-åriga Marquise Cruz förhandsröstar i Philadelphia.
Bildtext Marquise Cruz släpper ner sin valsedel under uppsikt av valfunktionären Tafarí Nobles.
Bild: Yle/Ville Hupa

– Jag känner mig på ett konstigt sätt lite lättad. Valfunktionärerna var tillmötesgående, säger Anaje Brink.

– Nu är det dags för dags att äta och dricka kaffe, säger Marquise.

Så ser opinionsläget ut just nu

Visualiseringen bygger på data från tjänsten 270 to win. Tjänsten genererar ett medeltal av många olika opinionsmätningar och analyser.

Diskussion om artikeln