Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rymdsonden Osiris-Rex gjorde ett besök på asteroiden Bennu – och tog förhoppningsvis med sig prover på "livets byggmaterial"

Från 2020
Den här bilden från Nasa är inte äkta, utan gjord av en konstnär. Rymdsonden Osiris-Rex är ungefär så stor som en skåpbil.
Bildtext Den här bilden från Nasa är inte äkta, utan gjord av en konstnär. Rymdsonden Osiris-Rex är ungefär så stor som en skåpbil.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter en fyra år lång resa har Nasas rymdsond Osiris-Rex gjort ett 16 sekunder långt besök på asteroiden Bennu. Förhoppningsvis har sonden samlat på sig minst 57 gram grus och stoft från Bennus yta. Rymdgruset ska ge oss kunskap om hur planeter bildas och liv uppstår.

Klockan 01.12 (finsk tid) natten mot onsdagen meddelade USA:s rymdstyrelse Nasa att Osiris-Rex gjort en lyckad landning på Bennu och att provtagning pågick.

Då hade förberedelserna för den här korta stunden börjat tolv år tidigare och rymdsondens resa tagit fyra år.

Först på lördagen får man veta om sondens robotarm lyckats samla på sig tillräckligt mycket rymdgrus. Om inte, så får Osiris-Rex lov att göra ett nytt försök i januari 2021, på en annan, rätt jämn plats på asteroidens yta.

Den här bilden togs den 8 september 2016 då Osiris-Rex inledde sin resa mot Bennu.
Bildtext Den här bilden togs den 8 september 2016 då Osiris-Rex inledde sin resa mot Bennu.
Bild: EPA/Joel Kowsky

Rymdsonden har cirkulerat runt Bennu sedan slutet av 2018. Om den nu genomförda provtagningen gick som planerat och allt går bra också i fortsättningen, så ska sonden återvända till jorden i september 2023.

"Vi söker vårt ursprung där"

Asteroider beskrivs som "kvarblivet bråte från tiden då solsystemet bildades för runt 4,5 miljarder år sedan" av tidskriften Ny Teknik. De är också mer opåverkade av tidens tand än jorden, enligt Anders Eriksson från det svenska Institutet för rymdfysik.

Forskare tror att asteroider som tidigt krockat med jorden kan ha haft med sig organiska beståndsdelar och vatten som gjorde att liv kunde utvecklas på jorden.

– Vi söker vårt ursprung där och det är därför vi har farit så långt bort för att hämta en bit av Bennu, säger Nasa-forskaren Michelle Thaller till nyhetsbyrån AFP.

Anledningen till att man valde just asteroiden Bennu var ändå att den befinner sig "rätt nära" jorden, det vill säga ungefär 330 miljoner kilometer bort.

Om allt går som planerat kan Osiris-Rex få med sig den största mängden rymdgrus som USA har tagit med sig ner till jorden sedan Apollo-programmet på 1960- och 70-talen.

Det påpekade också Nasa-chefen Jim Brindenstine då han gratulerade Osirix-Rex-teamet efter landningen på Bennu. Det går att läsa mer om Osiris-Rex på Nasas webbsida.

Tidigare har den japanska rymdsonden Hayabusa2 hämtat prover från asteroiden Ryugu. Hayabusa2 borde landa på jorden redan i december i år.

Källor: AFP, Reuters, Ny Teknik, BBC

Diskussion om artikeln