Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Löntagare med korta kontrakt kan mista sin inkomst i väntan på coronatestsvar – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Från 2020
En person utför ett coronatest på en patient som sitter i sin bil (endast bilen syns på bilden). Persoenn som utför testet har skyddsdräkt på sig.
Bildtext Att vänta på coronatestsvar i flera dagar kan innebära att man förlorar sin inkomst och att man ändå inte är berättigad dagpenning för tiden om man inte försatts i karantän enligt lagen om smittsamma sjukdomar.
Bild: Silja Viitala / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Jonas Francks förkylningssymptom kostade honom fem dagars lön

Det finns en grupp löntagare som hamnar i ett ingenmansland när de testar sig för coronaviruset och väntar på testsvar. Det är löntagare vars anställningsförhållande är kortvarigt, timavlönat eller som har varat i högst 30 dagar.

Jonas Franck är en av dem. Han kände av förkylningssymptomen en söndagskväll och bokade tid till ett coronatest. Det tog en arbetsdag att få en tidsbokning till testet. Då visste han ännu inte att han gick miste om sin lön den dagen.

Närbild på Jonas Francks ansikte när han nyser och för en vit näsduk mot ansiktet.
Bildtext Jonas Franck arbetar som kock och när han kände förkylningssymptom och väntade på sitt coronatestsvar var distansjobb inte ett alternativ.
Bild: Agneta Gestrin / Yle

På fjärde dagen kom testsvaret. Negativt! Goda nyheter, tillika dåliga, för nu hade Franck gått miste om lön för sammanlagt fem arbetsdagar.

Färsk THL-rapport: Mer amfetamin i Finland än någonsin tidigare

Det finns mer amfetamin i Finland är någonsin tidigare, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Det här märks i de avloppsvattenprover som har tagits sedan mars vid 27 olika vattenreningsverk runtom i landet.

Valkoista jauhetta tasoitellaan metallipalalla
Bildtext Kokain används främst i huvudstadsområdet. Norr om Tammerfors är användningen liten eller slumpmässig, enligt THL.

Den sammanlagda användningen av de fyra största drogerna i Finland som är amfetamin, kokain, ecstasy och metamfetamin steg redan i mars till rekordhög nivå på flera orter i Finland.

– I till exempel Helsingfors, Esbo, Lahtis, Tammerfors, Joensuu, Vasa och Kemi kan man se en tydlig ökning i användningen, noterar THL i sitt pressmeddelande.

Philadelphiaväljare köade i timmar utanför vallokalen för att lägga sin röst: “Det är säkrast att få det gjort i god tid”

22-åriga Anaje Brinkley och de jämnåriga vännerna Marquise Cruz och Emily Menta köade i flera timmar för att få rösta i Philadelphia.

Väljare i Philadelphia utanför vallokal.
Bildtext Anaje Brinkley (till vänster), Marquise Cruz och Emily Menta stod i kön för att förhandsrösta i Philadelphia
Bild: Yle/Ville Hupa

Förhandsröstandet i Philadelphia går i praktiken ut på att människor lämnar in sina valsedlar personligen i stället för att skicka dem per post. Hittills har rekordmånga amerikaner röstat på förhand i den pågående valrörelsen. När det här skrivs beräknas över 30 miljoner amerikaner redan ha röstat, vilket slår alla tidigare rekord.

Coronapandemin är en stor orsak, men också andra skäl finns. Frågetecknen kring poströstandet och en utbredd uppfattning – både bland demokrater och bland republikaner – om att insatserna är höga årets presidentval bidrar också till intresset.

Svenskar i Tallinn protesterar mot Estlands inrikesminister

Estlands inrikesminister Mart Helme har talat nedsättande om homosexuella i den tyska tidningen Deutsche Welle. Hans uttalanden ledde både till en liten regeringskris och till några smått irriterade svenskar i Tallinn.

Den i Estland bosatta svenska moderatpolitikern Anders Hedmans rock med ett Estland-Sverige-pin, ett hjärta i regnbågsfärger och Moderaternas logo.
Bildtext – Alla människor har rätt att själv välja vilken sexuell inriktning man har i livet, det är ingenting politiker ska bestämma, säger Anders Hedman ordförande för Svenska Moderata Samlingspartiets utlandsförening i Estlands huvudstad Reval.
Bild: Gustaf Antell

Franska lärare behöver nu mycket stöd: "Den mördade läraren är död för att han lärde ut de grundläggande republikanska principerna"

Lärarna befinner sig i en svår sits i Frankrike efter mordet på en lärare som hade visat Muhammedkarikatyrer för eleverna. Lärarna kämpar för de franska idealen och behöver nu stöd på alla nivåer. En del lärare är rädda, men många tänker kämpa vidare.

"Mot hat och stigmatisering", "Stöd skolorna, skydda lärarna", står det på demonstarnternas skyltar i Montpellier 18.10.20209medel
Bildtext "Mot hat och stigmatisering", "Stöd skolorna, skydda lärarna", stod det på demonstranternas skyltar i Montpellier i söndags.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Väder

Mulet väder och i väster snöfall eller regn. I eftermiddag eller i kväll kan det regna också i öster. Temperaturen är mellan 0 grader och 5 grader, i sydväst mellan 5 och 9 grader. Svag eller måttlig vind omkring syd.

I landets norra del är det mest molnigt och uppehåll, enstaka snöbyar kan förekomma. I Norra Österbotten, Kajanaland och i södra Lappland kan det snöa. Temperaturen är mellan 0 och -6 grader. Mest svag vind.

Väglaget är dåligt från och med morgonen i stora delar av landet på grund av snöfall eller snöblandat regn.