Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Restaurangchef i Karis önskar att fler kunder tog restaurangernas coronaregler på allvar

Från 2020
Uppdaterad 22.10.2020 09:20.
restaurang med stort vitt tält på gården
Bildtext Mikael Kokkonen, restaurangchef på Köttkontrollen i Karis, förundrar sig över kunder som struntar i direktiven.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De flesta restauranger följer noggrant coronadirektiven för att folk tryggt ska kunna gå ut och äta. Men bland kunderna finns de som struntar i att följa direktiv, säger restaurangchefen Mikael Kokkonen på Köttkontrollen i Karis.

Han säger det finns utrymme för förbättring och nämner ett exempel på hur många restauranggäster sköter sig jättebra medan andra inte bryr sig alls:

- Vi har en skylt vid dörren där det står ”vänta här så för personalen dig till ett städat bord”, men det är ganska många som går förbi den. Vi tycker själva att man ska få sätta sig ner vid ett rent bord i stället för att sätta sig ner med förra sällskapets disk. Det här tycker vi att är självklart, men inte enligt alla.

Mikael Kokkonen
Bildtext Mikael Kokkonen välkomnar olika regler för olika form av restaurangverksamhet.
Bild: Yle/Veronica Montén

Nya begränsningar skiljer mellan olika restaurangtyper

De färskaste coronarestriktionerna för restauranger presenterades i går och träder i kraft i november, förutsatt att riksdagen klubbar igenom social- och hälsovårdsutskottets betänkande.

Mikael Kokkonen är nöjd över hur man nu skiljer åt olika restaurangtyper.

- Det är helt olika branscher beroende på om det är en nattklubb, en pub, en restaurang eller en bensinstation. Det är helt olika saker så de måste skiljas åt på något sätt.

De striktaste begränsningarna gäller för nattklubbar och pubar, vars främsta funktion är att servera alkohol. I dessa kan till exempel kundplatserna begränsas med högst 50 procent från det normala.

I matrestauranger kan kundplatserna begränsas med högst 25 procent från det normala.

Det blir också regionala skillnader utifrån mängden smittfall i en region eller kommun. Det tycker Kokkonen också låter vettigt.

- Jag tycker det är så här det måste göras. Att alla i Nyland - Esbo, Helsingfors, Karis, Ingå, Ekenäs och Hangö begränsas på samma sätt är kanske inte helt rätt.

En hårdare begränsning i en mer coronadrabbad kommun kan bidra till mer gäster i grannkommunens restauranger i stället, reflekterar Kokkonen.

Omöjligt för restauranger att förbereda sig

Köttkontrollen fick i somras tillfälligt hålla stängt eftersom en kund med coronasmitta besökt restaurangen. Lyckligtvis smittades varken personal eller andra restauranggäster den gången.

Erfarenheten från i somras har ändå inte inverkat nämnvärt på hur restaurangen förhåller sig till corona.

- Vi vet ju att det finns en risk att det kommer någon smittad och ännu värre smittar ner oss och våra gäster. Men det är ju omöjligt att veta om man har någon smittad eller inte. Det är ju här upp till våra gäster att inte komma om man är sjuk, påpekar Kokkonen och tillägger att man förstås ibland inte vet om att man är smittad.

en skylt i dörren säger köttkontrollen har stängt
Bildtext I somras var restaurangen tvungen att stänga sina dörrar på grund av eventuell coronaexponering.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Kokkonen konstaterar att fler restauranger troligtvis kommer att utsättas, som läget ser ut i dag.

- Vi får bara hoppas att personalen håller sig frisk. Vem vet hur länge man måste ha stängt om personalen blir smittad?

Upplever du att folk vågar gå ut och äta på restaurang

- Det har ju nog skett en minskning. Alla grupper är ju borta och alla företag är borta. Där är det ju ett ganska stort bortfall. Som det ser ut nu kommer det att vara ganska dåligt med julfester.

Då en del är rädda att gå på restaurang är hämtmaten i stället något som lättar upp situationen lite grand.

Köttkontrollen har i höst klarat sig utan permittering av personal.

- Men inte finns det några planer på att anställa nya heller. Det har nog säkert ingen för tillfället. Man skulle ju vilja utveckla och gå framåt, men man vågar ju varken satsa på personal eller inventarier för tillfället.