Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tritonia fortsätter som ett samarbete mellan tre högskolor i Vasa

Från 2020
Uppdaterad 21.10.2020 16:17.
Vetenskapsbiblioteket Tritonia i Vasa.
Bildtext Tritonias nuvarande byggnad, som ska bli Vasa universitets huvudbyggnad.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vetenskapsbiblioteket Tritonias verksamhet fortsätter i ny byggnad och som ett samarbete mellan tre högskolor. Åbo Akademi och Svenska Handelshögskolan har redan tidigare dragit sig ur.

Vasa universitet, Vasa yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia har tecknat ett samarbetsavtal om produktion av vetenskapsbibliotekstjänster från den 1 januari 2021 till år 2030.

Sedan slutet av fjolåret har avtalsförhandlingar om en samarbets- och verksamhetsmodell för Tritonia från 2021 förts mellan tre nämnda högskolor.

Åbo Akademi meddelade ifjol höstas att man öppnar ett eget bibliotek i egna utrymmen. Svenska Handelshögskolan meddelade att man flyttar bibliotekstjänsterna till stadsbiblioteket från och med 2020.

Ekonomin var faktor för Novia

För Yrkeshögskolan Novias del var målsättningen hela tiden att fortsätta samarbetet kring Tritonia. Att de två andra svenskspråkiga högskolorna valde att dra sig ur påverkade inte, uppger rektor Örjan Andersson på Novia.

Andersson uppger att det i princip är två saker de förhandlat kring. Den första aspekten är finansieringen efter att Åbo Akademi och Svenska Handelshögskolan drog sig ur samarbetet kring Tritonia.

- Den andra aspekten är ekonomisk. Allt sedan 2012 egentligen har universiteten och yrkeshögskolorna tappat statlig finansiering. Det finns ett tryck på att effektivera och skapa samma service med mindre pengar, säger Andersson.

Från Novias sida är man nöjd med avtalet man lyckats förhandla fram.

- Det handlar främst om att utrymmeskostnaderna minskar, säger Andersson.

Flyttar till annan byggnad

Tritonias verksamhet flyttas till Luotsi-byggnaden på Vasa universitets campus.

- I dagsläget är ett bibliotek mycket mer än ett boklager. När materialet börjar bli elektroniskt behövs inte så mycket fysiska böcker. Så utrymmesbehovet minskar och vi kan anpassa verksamheten till en mindre byggnad, säger Vasa universitets rektor Jari Kuusisto.

Den nuvarande byggnaden blir universitetets huvudbyggnad.

- Den är lite väl fin och dyr för att bara lagra böcker i, säger Kuusisto.

Också Örjan Andersson på Novia säger att studerande och personal i princip inte kommer att märka av någon större förändring än att bibilioteket rent fysiskt flyttar.

- I stort sett fortsätter det med samma typer av tjänster och service, säger Andersson.

Vetenskapsbiblioteket kommer även i fortsättningen att betjäna på tre språk: finska, svenska och engelska.

Påverkar det er att svenskan är i minoritet?

- Vi utgår från att det inte ska påverka servicenivån på något sätt. Det är ett bibliotek som går in för att serva och fungera på tre språk och det kommer vi att hålla fast vid, säger Andersson.

Verksamhetsprincipen enligt vilken biblioteket är öppet för alla kvarstår också, även om samlingarna i första hand betjänar avtalsparternas undervisnings- och forskningsområden.

Artikeln uppdaterad 21.10.2020 klockan 16.17 med citat av Örjan Andersson.

Diskussion om artikeln