Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ökad droganvändning leder till mer brottslighet och att polisen beslagtar större mängder droger: "Ibland finns ett kilogram droger på baksätet"

Från 2020
Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver.
Bildtext En ökning i användningen av droger leder till mer brottslighet, så som stölder och bedrägerier.
Bild: Mostphotos/Llev Dolgachov

Stölder och bedrägerier blir allt vanligare i Helsingfors då användningen av droger ökar. Också mängden droger som polisen beslagtar i sitt vardagliga arbete ökar.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL:s färska rapport blir droger allt vanligare i Finland. Det här märks i de avloppsvattenprover som har tagits sedan mars vid 27 olika vattenreningsverk runtom i landet.

Den sammanlagda användningen av de fyra största drogerna i Finland (amfetamin, kokain, ecstasy och metamfetamin) steg i mars till rekordhög nivå på flera orter i landet, bland annat i Helsingfors och Esbo.

Det här är inget som förvånar Toni Uusikivi, kriminalkommissarie vid polisen i Helsingfors.

- Vi vet att det finns mycket droger ute på gatorna. Det här var ingen överraskning.

En ökad användning av droger syns i allt polisarbete, berättar han. Bland annat i antalet drogpåverkade som polisen stöter på på gatorna.

- Vanliga polispatruller träffar personer som är påverkade av droger i sitt arbete hela tiden. Det märkliga är att mängden droger som beslagtas har ökat.

Stöld och bedrägeri för att ha råd med drogerna

Uusikivi berättar att exempelvis gatuhandlare tidigare kunde ha på sig 30 till 50 gram amfetamin men att de i dag kan ha upp till 100-tals gram på sig.

- När polisen stoppar rattfyllerister kan det ibland finnas ett kilogram droger på baksätet.

Mängderna är större också då det handlar om fall där poliser utreder organiserad brottslighet.

Betyder det här att mängden droger människor använder har ökat eller att allt fler personer använder droger?

- Det är kanske både och. Det finns många personer som använder droger men det finns också mycket droger ut på gatorna just nu.

En ökning i användningen av droger leder också till mer brottslighet, till exempel stöld och bedrägeri för att droganvändarna ska komma åt pengar för att finansiera sitt missbruk.

- Det har många gånger hänt att en köpare eller säljare kommer till en handelsplats på gatan enbart för att råna den andra personen, de kan ha varit ganska våldsamma, säger Uusikivi.

Rikoskomisario Toni Uusikivi, Helsingin poliisi
Bildtext Kriminalkommissarie Toni Uusikivi är inte överraskad över att det rör sig mycket droger i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Lätt att få tag på droger trots stängda gränser

Enligt Uusikivi har den rådande coronapandemin inte påverkat droghandeln eller användningen av droger. Det har det inte heller varit svårare att få tag på droger i år, berättar han.

- Att gränserna var stängda för människor hade ingen påverkan. Olika slags transporter kommer till Finland och droger smugglas in med dem.

I en del av städer där avloppsvatten analyserades kunde man se att droganvändningen minskade under coronavåren. Minskningen blev ofta tillfällig, som i till exempel Helsingfors.

Vad beror det på att droganvändningen sjönk en aning under coronavåren?

- Det vet jag inte. Jag har tyvärr ingen aning.

Utmärkande för huvudstadsregionen just nu är att de nu finns mera kokain ute på gatorna

Att användningen av droger ökar kan enligt Uusikivi bero på flera olika faktorer. En tänkbar orsak är att droger i dag är mer lättillgängliga än tidigare.

- Människor mår kanske sämre och det är också lättare att köpa droger. I dag behöver man inte känna någon gatuhandlare utan man kan bara gå in på nätet och köpa droger.

Hur har coronapandemin påverkat ert arbete?

- Det har inte påverkat polisens arbete så mycket när det kommer till utredning av narkotikabrottslighet. Det har kanske mera haft en inverkan på utredning av internationella fall eller fall där de misstänkta inte är finländare, men så har det redan varit i många år.

Amfetamin fortfarande populärt, också kokainanvändningen ökar

THL:s rapport visar att det främst är användningen av amfetamin som ökat. Uusikivi berättar att amfetamin alltid har varit populär i hela landet och att det är den vanligaste drogen i Helsingfors.

- Utmärkande för huvudstadsregionen just nu är att de nu finns mera kokain ute på gatorna, säger Uusikivi.

Avloppsvattenproverna visar också stora kast gällande de nyaste drogerna. Till exempel alfa-PVP som finns enbart i huvudstadsområdet och i trakterna kring Vichtis.

Uusikivi berättar att det här är en drog som funnit i Helsingfors redan i flera år. Han beskriver alfa-PVP som en drog som ibland får personen som tagit drogen att bete sig galet.

- Det här är inte en så vanlig drog och är inte så populär bland de som använder narkotika, just på grund av att man blir helt galen av den.

Diskussion om artikeln