Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Rapparen Hanna Lagerström: “Om jag fick tre önskningar av en ande skulle en av dem vara att jag blir frisk"

Från 2020
Hanna Lagerström
Bildtext Hanna Lagerström började rappa på Närpesdialekt för fyra år sen.
Bild: Emilia Wik

Vad skulle Hanna Lagerström önska sig av en ande? Vad har hon för relation till utedass? Vad anser hon att Närpes har som borde finnas i alla städer i hela världen? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till artisten Hanna Lagerström.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är artisten Hanna Lagerström.

Hanna Lagerström har gjort som många andra finlandssvenska artister och gett ut musik på sin egen dialekt. Det var på musiklinjen i gymnasiet som Hanna till ett skolprojekt skrev en låt på Närpesdialekt. Hennes lärare tyckte den var bra och ville att Hanna skulle utveckla idén och göra en seriös låt. Sagt och gjort, hennes låt Min tur ti ga är resultatet och där rappar hon på Närpesdialekt.

Hanna Lagerström har i denna serie fått frågor av fotbollsspelaren Linda Sällström, artisten Fredrik Furu, skådespelaren Susanne Marins, producenten Janne Hyöty, kulstötaren Tomas Söderlund, programledaren Märta Westerlund, äventyraren Patrick Degerman, dansbandslegenden Hans Martin, skådespelaren Jonas Bergqvist och mediaproducenten Tage Rönnqvist.

Janne Hyöty
Bildtext Musikproducent Janne Hyöty har fått ett flertal priser för sitt musikskapande.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Janne Hyötys fråga: Om du skulle få önska dig tre saker av en ande, vad skulle det vara?

– Pengar skulle ju nog underlätta ens liv. Jag är inte girig, men med pengar skulle jag kunna fokusera på det jag tycker om att göra och förverkliga mina drömmar. Jag skulle fortsätta arbeta, men med olika välgörenhetsprojekt och med hjärtat.

– Därtill skulle jag önska att jag blir frisk. Jag har en medfödd hjärtsjukdom, och längtan att bli frisk finns alltid där. Jag känner mig frisk, men skulle vilja vara frisk ända ner i grunden. Det skulle göra att jag kunde prestera och leva på ett helt annat sätt.

– Nummer tre skulle vara att få leva länge. Jag älskar livet och det är ju alldeles underbart att få leva. Det finns så mycket jag vill göra så jag hoppas på ett långt liv så jag hinner göra precis allt det jag drömmer om.

Märta Westerlund
Bildtext Märta Westerlund arbetar som programledare på X3M Morgon.
Bild: Björn Fagerholm

Märta Westerlunds fråga: Vad har du för relation till utedass?

– Oj, en varm relation skulle jag väl säga. Utedass hör ju till sommarstugan och när man är ute på landet. De luktar ofta förfärligt och det är alltid en geting där som vill sticka en, men likväl så hör de till.

jonas bergqvist
Bildtext Jonas Bergqvist arbetar som skådespelare på Wasa Teater.
Bild: Frank A Unger/Wasa Teater

Jonas Bergqvists fråga: Vad har Närpes som borde finnas i alla städer i världen?

– Det första jag kom att tänka på är Tomatkarnevalen. Namnet får ju en att tänka på tomatkriget de har i Spanien. Det vi har är ett långt bord där man får köpa tomater och gurkor. Det borde ju alla anamma. Sen är även den vridbara läktaren som finns vid sommarteatern en fix grej, så en sådan kunde ju finnas i alla världens städer.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Hanna om vad som finns på hennes bucketlist och vem hennes inspiration är inom musiken. Hanna gör även sin egen tolkning av Elvis Presleys låt Love me Tender på Närpesdialekt.

Hanna Lagerström: “Om jag fick tre önskningar av en ande skulle en av dem vara att jag blir frisk"

23:16

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln