Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk domstol utreder om Hitlers trupper begick folkmord i Sovjet

Från 2020
En porträttbild av Vladimir Putin sittandes i en vacker stol.
Bildtext Den ryska utredningen om folkmord ingår i ett större projekt som president Putin lanserade ifjol och där myndigheterna fick i uppdrag att ”dokumentera nazisternas brott mot den sovjetiska civilbefolkningen under andra världskriget”.
Bild: /All Over Press

I Ryssland inleds i dag en högst ovanlig rättegång som berör andra världskriget. Ryska åklagare försöker, för första gången någonsin, bevisa att tyska och lettiska soldater gjorde sig skyldiga till folkmord i en by utanför Novgorod 1942.

Rysslands undersökningskommitté har det senaste året arbetat intensivt med att granska anklagelser om folkmord mot den sovjetiska civilbefolkningen under andra världskriget.

Även Finland tvingades med i den här kampanjen när de ryska åklagarna i våras misstänkte att Finland gjorde sig skyldigt till folkmord i ryska Karelen under fortsättningskriget.

I dag inleds den första rättegången med anklagelser om folkmord. Det här är första gången någonsin som Rysslands undersökningskommitté försöker bevisa ett folkmord under andra världskriget.

Processen pågår i en tingsrätt i närheten av den by utanför Velikij Novgorod där den nazityska armén härjade år 1942.

Bödlarna från Riga

Enligt åklagaren avrättades minst 2 600 civila sovjetmedborgare och krigsfångar i byn. De som utförde ordern var en specialgrupp i Hitlers armé på 20 soldater där många kom från Lettland.

– Den här gruppen bildades i Riga, den bestod inte enbart av tyskar utan också letter och ryssar deltog, och det var de här personerna som i praktiken skötte avrättningarna, säger historikern Dmitrij Astasjkin vid Ryska vetenskapsakademin i S:t Petersburg i en intervju till tv-kanalen 5.

Enligt de ryska åklagarna motiveras processen om krigstida folkmord med att nazismens brott inte har några tidsbegränsningar. Man har dessutom inlett ett samarbete med de tyska åklagare som fortfarande utreder krigsbrott som gjordes i nationalsocialismens namn.

– Gruppens medlemmar ställdes aldrig inför rätta, säger Astasjkin.

I stället lyckades de fly till andra länder medan fallet glömdes bort i arkiven.

Fallet var uppe i en sovjetisk krigsdomstol redan år 1947. Den gången dömdes gruppens ledare, general Kurt Herzog till 25 års fångläger.

– Ifall man lyckas bevisa att avrättningarna var ett folkmord kan det leda till en större juridisk analys av alla de brott som nazisterna gjorde sig skyldiga till i Sovjetunionen under kriget, menar historikern Astasjkin.

Finlands sak ska utredas

Rysslands undersökningskommitté utreder just nu också två andra fall om krigstida folkmord i Sovjetunionen.

Det fall som berörde Finland finns inte längre på kommitténs lista, men det betyder inte att det inte kan bli aktuellt igen.

Ryska myndigheter har bett universitetet i Petrozavodsk reda ut de finska fånglägren och rapporten presenteras de närmaste veckorna.

Den ryska utredningen om folkmord ingår i ett större projekt som president Putin lanserade ifjol och där myndigheterna fick i uppdrag att ”dokumentera nazisternas brott mot den sovjetiska civilbefolkningen under andra världskriget”.

Krigshistoria har blivit allt viktigare i Putins Ryssland. I landets nya konstitution har också termen ”historisk sanning” skrivits in.

Grundlagen uppmanar alltså Moskva att skydda en historisk sanning som landet självt definierar, samtidigt som Ryssland ska motarbeta andra historiska tolkningar.

Diskussion om artikeln