Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pauli byter oljepanna mot miljövänligt värmesystem – får 4 000 euro i stöd av staten

Från 2020
En man skruvar temperaturen på ett värmeelement.
Bildtext Om du byter från oljevärme till fjärrvärme kan du få stöd av staten.
Bild: Mostphotos

Har du en oljepanna hemma? Nu kan det löna sig att byta den mot ett miljövänligare alternativ. Staten stöder nu småhusägare som gör sig av med oljeuppvärmning med upp till 4 000 euro.

Staten stöder miljövänlig uppvärmning

2:27

"4 000 är mycket pengar"

Från och med den 1 september 2020 har det varit möjligt att ansöka om statligt understöd för att byta från oljevärme till miljövänligare värmesystem.

Pauli Anttila från Lillkyro i Österbotten är en av dem som nappat på erbjudandet. Han har varit intresserad av att byta bort oljepannan från 1950-talet redan i flera år, men understödet fick honom att slå till nu.

– Det är väldigt viktigt att staten stöder det här, 4 000 är mycket pengar, konstaterar Anttila.

Pauli Anttila ska byta oljepannan mot luft-vatten-värmepump
Bildtext Pauli Anttila byter från oljevärme till luft-vatten-värme.
Bild: Pauli Anttila

Han har för avsikt att byta till en luft-vatten-värmepump, och kan få närmare hälften av den kostnaden betald av staten. Anttila ser gärna att bytet av värmesystem sker före julen.

Pauli är inte den enda som tänker så här. Eftersom alla oljepannor ska bytas ut inom tio år, har många valt att byta värmesystem nu när det finns ekonomiskt stöd.

Bra business för företagarna

Både Sami Kinnari och Jimi Puustinen som jobbar inom VVS-branschen med att utföra byten på värmesystem har märkt av att försäljningen ökat ordentligt.

– I fjol bytte vi fem luft-vatten-värmepumpar, förra månaden tre stycken och nu har vi ett tiotal offerter inne. Det har nog märkts av det här stödet, säger Sami Kinnari som har fullt upp med att installera luft-vatten-värmepumpar.

Också Puustinen konstaterar att offertförfrågningarna mångdubblats från i fjol. Han påpekar också att installationen skall vara gjord innan stödet kan betalas ut.

Sami Kinnari jobbar med byte av värmepumpar
Bildtext Sami Kinnari
Bild: Alexander Mavrostomos / Kinson Oy
Jimi Puustinen jobbar på Tom Allen Senera Oy med installering av värmepumpar
Bildtext Jimi Puustinen
Bild: Osmo Lassila / Tom Allen Senera Oy

Att byta uppvärmningssystem kan kosta allt mellan 9 000 och 25 000 euro beroende på hur stort huset är och vilket system man väljer att byta till.

– När vi börjar prata om 40-50 procent så är det ett stort stöd, framhåller Kinnari.

Regeringen vill sporra till miljötänk

Regeringens mål är att ersätta oljeuppvärmning i hushåll med förnybara alternativ senast i början av 2030.

Initiativet till stödprojektet kommer från Miljöministeriet för att dels sätta fart på konkreta klimatåtgärder, men också för att se till att de som byter värmesystem ska ha jobb efter en annars dyster vår bland företagare.

Finland siktar på att bli klimatneutralt senast år 2035.

Två luftvärmepumpar
Bildtext För byte från oljevärme till luft-vatten-värme är det statliga stödet 4 000 euro.
Bild: Yle/Roger Källman

Stort intresse men ännu kan man ansöka

Krista Keturi på Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) i Birkaland, berättar att intresset hittills varit stort.

– Just nu har det kommit in ca 3 800 ansökningar och understödet räcker uppskattningsvis för cirka 10 000 hushåll, säger Keturi.

Det är NTM-centralen i Birkaland som behandlar alla dessa ansökningar i hela landet.

Det maximala stödet på 4 000 euro får man om man byter till fjärrvärme, jordvärme, bergvärme eller luft-vatten-värme. För andra uppvärmningssystem som inte använder sig av fossila bränslen, till exempel solenergi och pellets, ligger stödet på 2 500 euro.

Understöd ges inte för ett byte till ett uppvärmningssystem som bygger på ett annat fossilt bränsle som kol, naturgas eller torv.

Ett hus med en massa solpaneler på taket.
Bildtext Staten stöder också andra miljövänliga energikällor för uppvärmning, såsom solenergi, med 2 500 euro.

Stödet kan sökas av småhusägare som bytt bort oljan som uppvärmningsmetod efter 1 juni 2020 och kan beviljas ända till hösten 2022 eller så länge anslagen räcker.

– Hittills har det fattats 650 positiva beslut och endast 20 negativa, konstaterar Keturi och poängterar att det för stödet krävs att man byter ut hela oljeuppvärmningssystemet.

Det lönar sig ändå att vänta med installeringen tills NTM-centralen fattat beslut om stödet. En ansökan gör man enkelt på Regionförvaltningens hemsida. På NTM-centralen poängterar man att det lönar sig att ansöka redan innan man satt ner pengar på installationen och att en noga ifylld ansökan påskyndar processen.

För mera information om själva ansökningsprocessen, hittar du på NTM-centralens webbsida.

På andra språk

Diskussion om artikeln