Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien ändrar sig: Förhandlingarna med EU fortsätter i veckan, trots motsatta besked nyligen

Från 2020
Uppdaterad 21.10.2020 20:16.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson bär munskydd då han lämnar sin tjänstebostad i London.
Bildtext Boris Johnson.
Bild: Tolga Akmen / AFP

Storbritannien och EU fortsätter förhandlingarna om ett handelsavtal på torsdag, meddelar Storbritanniens chefsförhandlare David Frost. Det trots att man i torsdags sa att de var över.

– Vi har kommit överens om att en grund för förhandlingarna mellan EU och Michael Barnier har återupprättats, meddelade Frost på Twitter efter att ha talat med sin motpart, EU:s Michael Barnier.

Frost säger att de intensiva förhandlingarna fortsätter från och med i morgon, och att de kommer pågå ''varje dag''.

En av premiärminister Boris Johnsons talespersoner lät ändå mindre hoppfull i ett skilt uttalande, men sa ändå att Storbritannien anser att ett avtal är den bästa lösningen.

– Det krävs två för att få fram ett avtal. Det är fullständigt möjligt att förhandlingarna inte leder någon vart. Om det går så kommer Storbritannien att träda ut ur EU utan avtal, och ha samma villkor som Australien.

Trots förhandlingar i två år har inte EU och Australien något handelsavtal, utan handeln regleras endast av enklare, internationella frihandelsavtal.

Johnsons tidsfrist löpte ut i fredags

Tidigare hade premiärminister Johnson fastställt den 15 oktober som tidsgräns för när ett avtal med EU borde vara fastslaget, vilket inte uppfylldes.

Efter EU:s avslutade toppmöte förra veckan upprepade Johnson sin kritik mot EU, som enligt honom vägrat föra seriösa förhandlingar, och sa att britterna måste förbereda sig på ett avtalslöst utträde - förutsatt att EU inte ändrar sina fundamentala ståndpunkter.

Några timmar senare meddelade Johnsons talesperson att förhandlingarna i praktiken är över eftersom EU inte visat intresse för att ändra sig.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade ändå kort därpå att förhandlingarna kommer fortsätta i London under den här veckan - precis som planerat.

Storbritanniens övergångsperiod efter Brexit löper ut i slutet av året.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln