Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: I de här situationerna ska du använda munskydd – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Från 2020
En kvinna som väntar på metron vid perrongen och bär munskydd.
Bildtext Munskydd rekommenderas bland annat i kollektivtrafiken.
Bild: Arttu Timonen / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Det här är de rådande munskyddsrekommendationerna

Rekommendationerna om munskydd har förblivit oklara för många, och det är inte en överraskning då de förändrades snabbt i början av hösten. Vi har sammanfattat vad som gäller angående munskydd, då vi befinner oss i den senare halvan av oktober.

Obama gick hårt åt president Trump på Bidens kampanjevenemang i Philadelphia

USA:s tidigare president Barack Obama gjorde kampanj för demokraternas presidentkandidat Joe Biden, genom ett framträdande i Philadelphia på onsdagen.

Obama varvade hyllningar till Biden med skarpa angrepp på president Donald Trump.

USA:s tidigare president Barack Obama talar med händerna i luften. Han har ett svart munskydd på sig.
Bildtext Barack Obama anklagade också Trump för hanteringen av coronapandemin, som dödat över 220 000 amerikaner. Enligt Obama hade pandemin representerat en utmaning för vilken president som helst, men menade att Trumpadministrationens insats varit usel.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA är det ovanligt att ex-presidenter kommenterar sina efterträdare och ännu för några år sedan var Obama återhållsam i sin kritik av Trump, trots att den sittande presidenten ofta kritiserat sin företrädare. Men i år har Obama skärpt tonen.

– Förresten så har hans tittarsiffror (i tv-framträdanden) dalat. Vi vet att det stör honom. Men faktum är att det här inte är en dokusåpa, det här är verkligheten. Vi är tvungna att leva konsekvenserna av att han är oförmögen att ta sitt jobb på allvar, sa Obama och syftade på Trump.

Sänkta hastighetsbegränsningar från och med i dag

Från och med i dag övergår man till sänkta fartgränser på vägarna. I huvudsak träder de nya begränsningarna ändå i kraft först nästa vecka, uppger Trafikledsverket.

Bil står på vintring väg.
Bildtext Dags att sakta ner på vägarna.
Bild: All Over Press

Under vintern är högsta tillåtna hastighet på landsvägarna 80 kilometer i timmen, på vissa avsnitt sänks gränsen till 70 kilometer.

Gränsen 100 kilometer i timmen är under vintern främst i kraft på motorvägar och alla vägar med mitträcke.

Också på en del landsvägar med gles trafik, som i Lappland, fortsätter fartgränsen 100 kilometer att gälla.

"Det har blivit allt lättare att använda droger"

Den ökade droganvändningen speciellt bland unga oroar. Mika Nevasaari, chef för missbrukarcentret i Vasa, vill se en större samhällsdebatt om farorna med speciellt cannabis.

Man håller i tändare och marijuana
Bildtext Det finns ett tydligt mönster som klienterna på missbrukarcentret följer. Enligt Nevasaari börjar de röka cannabis som 12–13-åringar och tre till fyra år senare har subutex kommit in i bilden, sedan amfetamin och olika läkemedel.
Bild: lev dolgachov

Enligt en rapport från Institutet för hälsa och välfärd, THL, som publicerades i går på onsdagen har droganvändningen ökat märkbart på flera orter i Finland, bland annat i Vasa.

Enligt Mika Nevasaari är det ingen överraskning.

– I dag har vi sociala medier och vi har internet där man lätt kan få tag på droger utan att någon vet om det. Man kan hålla på i skymundan en längre tid innan sanningen kommer fram. Samhället har ändrats så att det blivit allt lättare att använda droger, säger han.

Bara var fjärde kvinna aktiesparar – av de kvinnor som sparar är de unga kvinnorna i majoritet

Studerande Emilia Donner, 22 år, är en av dem som köpt aktier. Hon öppnade ett aktiesparkonto direkt då det var möjligt. Enligt henne är det ett intressant och enkelt sätt att spara.

– Det underlättar att man inte behöver fundera på beskattningen direkt. Speciellt då jag är ung och inte har så mycket erfarenhet av aktiesparande är det skönt att inte behöva fundera på många olika faktorer samtidigt, utan man kan prova sig fram i stället.

Studerande Emilia Donner
Bildtext Studerande Emilia Donner, 22 år, nappade direkt på möjligheten att öppna ett aktiesparkonto i början av året.
Bild: Laura Oksanen

Enligt Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri tar kvinnor färre risker och har lägre inkomster än män, vilket leder till att de investerar mindre. Men det härvill hon ändra på.

Väder

I landet södra och mellersta delar förekommer allmänt regn under det närmaste dygnet, i landets norra del förekommer också snöfall på många håll.

Temperaturen i landets södra del är mellan 7 och 11 grader, i landets mellersta del mellan +1 och +7 grader.

I västra delen av Norra Östersjön och Kajanaland är vädret
mulet och regn eller snöblandat regn förekommer, i Kajanaland till en början även snöfall. Nederbörden är lokalt riklig. Temperaturen är mellan 0 och +3 grader.

I nordöstra Österbotten och Lappland är det mulet och på många håll snöfall eller snöblandat regn. På dagen tillfälligt mest uppehåll, men i kväll söderifrån snöfall eller snöblandat regn, i nordöstra Österbotten och södra Lappland kan regn förekomma. Nederbörden är lokalt riklig. Temperaturen är mellan +1 och -3 grader.